17.05.2019 | 15:12
Борисов бесен на Радев заради консултациите за нов главен прокурор
По думите на премиера "не е работа на никой от изпълнителната власт да следи избора на главен прокурор

Премиерът Бойко Борисов намери нова тема, с която да отправи словесни изстрели към президента. Видимо гневен той отсече, че съдебната власт е независима и останалите власти не трябва да й се бъркат. Не одобрявам това, заяви Борисов пред журналисти в Плевен.

Нали за това се борихме – съдебната власт да е независима. Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние, другите власти – президентска, изпълнителна, парламентарна, си гледат своите задачи. Но така са решили – така правят, описа логиката си Борисов. Попитан кого визира, премиерът обясни, че не той вика магистратите един по един при себе си.

Президентът Румен Радев започна консултации с висши представители на съдебната власт по повод предстоящия избор на нов главен прокурор. Първият разговор бе с настоящия обвинител номер едно Сотир Цацаров. След срещата си с президента той коментира, че подобни консултации били прибързани. Цацаров добави, че има опасност държавният глава да бъде обвинен, че се намесва в независимата съдебна система. Коментарът на Борисов от днес повтаря тази теза.

По думите на премиера “не е работа на никой от изпълнителната власт да следи избора на главен прокурор.Има Висш съдебен съвет, има си начини, по които да се избира. Президентската институция след това има право да одобри или да не одобри. Тогава влиза в сила нейната роля. Още повече, че има много време дотогава, обясни Борисов.

1 коментар

  1. Валка каза:

    Съмнявам се Радев да е чел конституцията.Трябва да го ограмотим ,а по отношение на гафовете които прави, да го задължим да изкара курс по протокол и дипломация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране