07.12.2019 | 11:03
Борисов: Откъде дойде това 8 лв. субсидия? Искам анализ!
Избиха шараните вчера. Ако бях организация за защита на животните, щях да организирам протест, шегува се премиерът на извънредното заседание на МС

За субсидията не съм разговарял с Корнелия Нинова за субсидиите. Парламентът сам предизвика криза, заяви премиерът Бойко Борисов по повод приетата партийна субсидия от 8 лв.

“По време на дебатите говорих с Владислав Горанов и Валери с Симеонов – на шпикер по телефона. Горанов обясни, че няма да се приеме бюджетът, ако не се реши въпросът с държавното финансиране за партиите. Не можехме да приемем бюджета. Субсидиите можеха да попречат на приемането на бюджета. И ако нямаше приет бюджет, щеше да остане настоящият. А със стария бюджет няма как да се реализират политиките на кабинета, нямаше да има увеличение на заплати с 10%, а някъде и с 15%, да се реализират политиките в социалната сфера, в спорта, в образованието…Това беше един риск и трябваше да взема решение”, заяви Борисов.

“За мен бюджетът бе по-важен, изтъкна той. Друг вариант за изход от кризата със субсидията беше заедно с Валери Симеонов да внесат промени в Закона за политическите партии. Не можех да го приема”, каза премиерът.

“Не съм говорил с Корнелия Нинова. Ако тя е разговаряла с Валери Симеонов, да си каже, призова премиерът. Сега на сляпо подкрепихме предложението на БСП, за да ни се приеме бюджетът. Затова искам анализ от финансовия министър Владислав Горанов колко пари трябват на партиите за нормална политическа дейност.

От къде дойде това число осем?, недоумява Бойко Борисов. Демокрацията дава най-добри резултати при многопартийна система, категоричен бе премиерът. Той каза, че ГЕРБ дават от субсидията пари за джамии, църкви, за болни хора. Борисов иска категорично разписани правила за какво да се харчат парите от субсидията. Може ли да се прави телевизия с парите от субсидията?, пита още министър-председателят. Затова той настоява за диалог по въпроса за партийните субсидии. Лидерът на ГЕРБ заръча на финансовия министър да подеме темата.

След това премиерът закри извънредното заседание, но не пропусна да си направи дебелашки майтап: “Вчера, ако бях от някоя организация за защита на животните, щях да организирам протест – убиха шараните! По “Дискавъри” като ги дават, хванат рибите и ги пускат, а тук с чука – бам по главата. Беше ми мъчно за рибите, като гледах как ги дават по телевизията – едвам дишат”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране