20.12.2019 | 22:31
Борисов прибързано се похвали с ръст на чуждите инвестиции
Ръстът се дължи единствено на раздадени заеми от компаниите майки на българските им дружества, които трябва да се връщат

“В края на годината най-добре се виждат добрите резултати за българската икономика. За януари – октомври 2019 г. преките чуждестранни инвестиции в страната са с 553.8 млн. евро повече от тези за същия период на миналата година. През първите десет месеца те нарастват с 953.3 млн. евро при увеличение с 399.5 млн. евро за януари – октомври 2018 г.”  Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов като цитира публикувани днес данни на БНБ за преките инвестиции в страната.

Отчетеният ръст на преките чужди инвестиции в българската икономика обаче далеч не е толкова безспорен. По-внимателно вглеждане на данните показва, че той се дължи единствено на раздадени заеми от компаниите майки на българските им дружества, които трябва да се връщат.

Така например само през октомври под формата на заеми у нас са влезли 152.2 млн. евро, а от януари до октомври сумата нараства до 1.301 млрд. евро. Тези пари обаче не са чисти капиталовложения в българската икономика, защото подлежат на връщане.

В същото време през октомври под формата на дялов капитал, който се приема за дългосрочно инвестиционно намерение, през октомври не само, че не е влязло нито едно евро, а са изтеглени 11 млн. евро. От началото на годината до края на октомври привлеченият дялов капитал също е отрицателна величина (- 429 млн. евро), като най-големият отлив на чуждестранен капитал през тази година е изтеглянето на “Сосиете Женерал”, като българският му клон бе купен от Банка ДСК. За сравнение привлечените чужди инвестиции в дялов капитал за десетте месеца на миналата година са били 186 млн. евро. Реинвестираната печалба на чуждите инвеститори у нас през тази година е доста скромна – 81 млн. евро, докато преди година за десетте месеца е била 267 млн. евро.

Данните на БНБ са предварителни и до края на годината ще бъдат ревизирани.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    В Китай има изискване за 10% данък върху дивидента или печлбата на чуждестранните компании преди да се изнесе извън страната. Ако чуждестранната компания реинвестира в разшираване на собственото си производство,и инвестира в нов бизнес в друга област или в такава индустрия от които държавата се нуждае. Данъка се отлага докато новото предприятие се продаде ,или дялов капитал на новото предприятие се продаде и тогава се прибира 10% данък от правителството. В България директно си го изнасят няма данък, няма реинвестиране.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране