24.08.2020 | 15:15
Борисов с нови прозрения: Когато се обръща посоката, винаги има бунтове…
Неясно накъде, но премиерът "обърнал посоката" на България. Протестите срещу него били заради това...

България и Гърция вече стават основен енергиен хъб и са направили реална стъпка за диверсификация на доставките на втечнен газ. Това изтъкна министър-председателят Бойко Борисов, който пристигна в Атина, за да участва заедно с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис във финализирането на процеса, при който “Булгартрансгаз” ЕАД става равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис.

“На теория съм чувал много за диверсификацията, днес тя става факт. Не само, че диверсифицираме източниците, Гърция и България стават основен енергиен хъб – и “Александруполис”, и “Балкан”. Не само за Румъния – Сърбия, Унгария, Хърватия… Това са възможностите на държавите да се диверсифицират, да има истинска борса. Това е ного добре за икономиките, за бита, а и за Пакта за зелена енергия. Газовите потоци течаха от Изток на Запад, от Север на Юг с компресори, които бутаха втечнения газ само в една посока. Ние направихме много инвестиции в България, обърнахме реверсите. Ако погледнете картата – ние обърнахме посоката. Когато се обръща посоката, винаги е трудно – предизвиква бунтове, революции, раздразнения. Паралелно с това България влезе и в Банковия съюз, в чакалнята на еврозона, така че гръцките фирми, инвеститори да бъдат абсолютно гарантирани за своите инвестиции за в бъдеще”, посочи Борисов в изказването си. И допълни: “С инвестициите, които направихме в България, с изключителната подкрепа на Европейския съюз, на Европейската комисия, с мира, диалога, приятелството и стратегическото сътрудничество с нашите колеги от Гърция, днес ние придобиваме собственост в терминала”.

Бойко Борисов добави, че на пълни обороти се строи също интерконекторът Гърция-България. Той специално благодари за усилията на работещите по енергийните проекти.

В началото на тази година държавното дружество “Булгартрансгаз” предприе стъпки за придобиване на 20% от акционерния капитал на “Газтрейд” – проектното дружество, което ще реализира терминала за втечнен газ край Александруполис.

Днес в гръцката столица двамата премиери присъстваха на официалната церемония по подписване на договора между изпълнителния директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов и Асимина–Елени Копелузу, която е основен акционер в “Газтрейд”.

Финaнcoвият aнгaжимeнт нa cтpaнaтa ни ce изчиcлявa нa oĸoлo 150 млн. лв., но все още не е обявен официално.

Ocвeн пpидoбивaнeтo нa 20-пpoцeнтeн дял, на последното си заседание МС реши, чe “Бyлгapгaз” EAД щe yчacтвa в oбвъpзвaщaтa фaзa нa пpoцeдypaтa пo пaзapeн тecт зa peзepвиpaнe нa ĸaпaцитeт oт тepминaлa зa втeчнeн пpиpoдeн гaз дo Aлeĸcaндpyпoлиc, ĸaтo peзepвиpa дo 500 млн. ĸyб. м. нa гoдинa, нo нe пo-мaлĸo oт 300 млн. ĸyб. м. нa гoдинa, зa пepиoд oт 3 дo 5 гoдини. Зa изпoлзвaнe нa peзepвиpaния ĸaпaцитeт, “Бyлгapгaз” EAД щe пpoвeдe пpeгoвopи зa peaлизиpaнe нa дocтaвĸи нa втeчнeн пpиpoдeн гaз пpeз интepĸoнeĸтopa Гъpция – Бългapия.

“Подписването на днешното споразумение ще позволи България да се възползва в пълна степен от новите възможности, които доставките на втечнен природен газ предлагат”, съобщиха от правителствената пресслужба.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране