06.09.2020 | 11:52
Борисов съчувства на полицията в деня на Съединението
Премиерът не вижда смисъл в оставката, а в конституцията на Данаил Кирилов

Днес се навършват 135 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. То се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885, подкрепен от българския княз Александър Първи. На тази дата българският народ отхвърля една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878 г.

Премиерът Бойко Борисов поздрави българите с годишнината във “Фейсбук”. Той използва момента, за да направи паралел между историята и актуалната политика, за да направи арогантни внушения. Лидерът на ГЕРБ за пореден път се включи в хора на политиците и висшите държавни служители, според които при сблъсъците между тежко въоръжените жандармеристи и протестиращите по време на “Всенародното въстание” на 2 септември съчувствие заслужават полицаите, а не арестуваните. Борисов отказа да се припознае и като персоната, чието оттегляне от властта ще доведе до намаляване на напрежението в обществото.

“Винаги съм смятал, че трябва да използваме поуките на миналото, за да решаваме проблемите си днес. Сега желанието за ново начало отново е факт. Справедливост и по-добро бъдеще се постигат със средствата на демокрацията, а не с вдигнат юмрук. Нито с ковчези, бесилки, бомбички и унизени служители на реда. Този процес не се изчерпва и със смяната на един управляващ с друг. Затова предложих и конкретен план за рестарт. Кауза, около която си струва да се обединим. И която може да ни изведе от един труден момент”, написа Борисов в социалната мрежа.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране