04.12.2015 | 0:01
Борисов се хвали на Камерън: Трима папи са ме галили по главата…
Британският премиер се закани на разбие "Ислямска държава"

Отчитам добрите резултати на Бойко Борисов като министър-председател. Това каза министър-председателят на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън след среща с българския министър-председател, която продължи един час.

“Радвам се, че съм тук не само заради вашия успех в областта на икономическата реформа и фискалната дисциплина, но и поради действията, които предприехте като силен съюзник на НАТО да повишите бюджета си за отбрана”, каза той. Той посочи, че се радва и заради сътрудничеството по проблеми като контрабандата. „По всички тези причини е добре, че съм тук, за да можем да отчетем и добрите ви резултати като премиер на България”, обърна се той към Бойко Борисов.

“Благоденствието и сигурността са от значение. Търговските ни взаимоотношения са добри. Днес обсъждахме как допълнително да укрепим взаимоотношенията ни, говорихме как да отговорим на терористите и на бежанската криза”, заяви Дейвид Камерън.  “Важно е да разбием ДАЕШ там, където тя съществува – в Ирак и в Сирия”, подчерта в изявлението си след срещата британският премиер.

Той информира, че с Борисов са разговаряли по три важни теми – реформите в ЕС, борбата с тероризма и бежанската криза. Британският премиер каза още, че за противодействието на терористичните заплахи е необходимо повече обмен на информация – за списъците с пътници и др.

„Много е приятно да съм тук в София – първото ми посещение като премиер. Взаимоотношенията ни имат значение за нашата сигурност и благоденствие. Нашите въоръжени сили се обучават заедно. Участвахме в две учения. Търговските ни отношения се повишиха с 9%. Обсъждахме как да реформираме ЕС, за да стане по-конкурентоспособен. Говорихме как да се борим с миграцията и тероризма”, заяви Камерън.

„По въпроса за миграцията – въпросът е как да укрепим външните граници на ЕС. Обединеното кралство има важно участие и по всички тези въпроси. Предоставяме 1,1 млрд. лири в подкрепа на Сирия. Утре ще посетя вашата граница. Много ясно се изказвате в ЕС по тези въпроси. Говорихме за терористичната заплаха – необходим е по-силен обмен на информация”, каза още Дейвид Камерън.

„Бих искал Обединеното кралство да бъде по-конкурентен източник на заетост и ръст и да остане в реформирания ЕС”, каза британският премиер.

Благодаря, господин премиер, благодаря, Бойко, обърна се Камерън към Борисов. На свой ред българският министър-председател му отвърна – Благодаря, Дейвид. Той не скри задоволството си от това, че “безспорно България се справя много добре с шенгенската граница,  бюджетният дефицит, честни сме към еврозоната. Стриктно спазваме финансовата дисциплина. Държим да се повиши капацитетът на работа в ЕС”, каза той и не скри задоволството си, че всичко това е забелязано от големите държави, от Великобритания.

“Като всяка една фирма, съвременните реалности изискват още по-добра координация и гъвкавост. Както България счита, че кохезинните фондове са важни, защото това повишава конкуренцията и възможностите на бизнеса в нашия регион, така и в другите сфери държавите, които са постигнали добри социални системи, не бива да допускаме да бъдат мамени”, заяви Борисов.

С Дейвид Камерън имаме добро приятелство, винаги сме се подкрепяли на европейските съвети и аз му благодаря, че дойде тук, каза още Борисов. Утре по мое предложение искам той да види, както се шегувахме с колегите, един урок по география, затова утре Дейвид, който е бил в Ленинград, Киев, ще има възможност да види и нашето море и граница, каза Борисов. Надяваме се и занапред на подкрепата на Великобритания за кофезионните фондове, за инфраструктурните проекти, заключи Борисов.

Самолетът на британския премиер Дейвид Камерън кацна около 16 ч. на летище София. Там той бе посрещнат от българския си колега Бойко Борисов и кортежът на двамата се придвижи от аерогарата по опразнения бул. “Цариградско шосе” и жълтите павета до Министерски съвет.

Придвижването стана при засилени мерки за сигурност, цялото трасе беше отцепено от полиция и жандармерия. Сред темата на разговорите на Камерън и Борисов бяха охраната на външните граници на ЕС, съдбата на българските мигранти във Великобритания и въпроси за сигурността.

Разговорът продължи час. След това Камерън отида на среща с президента Росен Плевнелиев. После държавният глава и британският премиер ще разгледат в София Тех Парк Иновационната изложба „Great innovation exchange“, която е част от програмата на британския министър-председател за увеличаване на конкурентоспособността на Европа.

Очаква се Камерън утре да посети граничните пунктове Малко Търново и Елхово. “Утре по мое предложение исках г-н Камерън да види и аз да изнеса един урок по география, защото много от тях бяха забравили, че нашата граница с Турция – и морската, и сухоземната е по-голяма от тази на Гърция, каза. по-късно премиерът Бойко Борисов.

„Поздравявам Дейвид Камерън за вчерашното 10-часово заседание и решение на британския парламент. Да се надяваме, че не е много изтощен за днешното и утрешното посещение. България е забелязана с Шенгенската граница, бюджетния дефицит като финансово дисциплинирана държава, с това, че с фиксирания курс на лева спрямо еврото, ние сме честни и към еврозоната и не допринасяме към настроенията да мине Европа на две скорости. Напротив, стриктно спазваме финансовата дисциплина”, заяви Борисов.

Той благодари още веднъж на Дейвид Камерън, че е дошъл в България. „Имаме доста наситена програма. И Дейвид, който е бил и в Ленинград, и Киев, Унгария и Румъния, но тогава не е стигнал до България, да има възможност да види и нашето море”, каза още Бойко Борисов.

По-интересен момент от срещата между двамата се вижда в пуснатото от “Нова телевизия” кратко видео, в което се вижда как Борисов развежда своя колега, най-вероятно из кабинета си, и му показва различни свои снимки. По едно време премиерът ни посочва една от рамките, в която има негова снимка с един от папите, и казва: “Трима папи са ме галили по главата”. Преводачката на Борисов за момент като че ли изпитва затруднение да преведе казаното, но след това се окопитва, а Камерън заинтересовано запитва: “Включително и Франциск, последния, нали?” Борисов пък гордо потвърждава и посочва снимката си с папа Франциск, а англичанинът любезно се навежда да я погледне.

По време на срещата и държавният глава, и британският министър-председател призоваха за открит и конструктивен диалог в рамките на ЕС, на който да бъдат обсъдени направените предложения за реформи от Обединеното кралство. „Великобритания иска да бъде част от един реформиран Европейски съюз, който е ефективен и конкурентен“, заяви Дейвид Камерън.

Обща беше оценката, че предприетите мерки и инициативи в рамките на Еврозоната не трябва да водят до фрагментация на Единния европейски пазар. По думите на държавния глава завършването на Единния пазар и включването на услугите, дигиталния сектор и енергетиката в него ще допринесе за повишаване на растежа, създаването на работни места и подобряване на конкурентоспособността на европейската икономика в бързо глобализиращия се свят.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че Европейският съюз не трябва да допуска задълбочаване на разликите в степента на развитие на отделните региони. В тази връзка той призова да бъде запазен бюджетът за Кохезионна политика.
„Не трябва да допуснем да бъде ограничено едно от основните права на европейските граждани, като свободното придвижване и възможността за работа в рамките на ЕС“, подчерта още държавният глава. Според президента, това ще противоречи на основните принципи, върху които е изградена Обединена Европа и ще създаде реална опасност от последващо задълбочаване на различията между отделните държави членки.

Борбата срещу международния тероризъм и справянето с миграционния натиск към ЕС, също бяха сред акцентите по време на срещата. Държавният глава отново призова страните от ЕС да се обърнат към първопричините за конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка и да не чакат развитието на дадена криза, за да пристъпят към търсенето на решение. „Преодоляването на тази криза изисква общи действия както от страна на държавите от ЕС, така и сътрудничество със страните от региона на конфликта„, заяви президентът. Росен Плевнелиев и Дейвид Камерън изразиха подкрепата си за постигнатото споразумение между ЕС и Турция за ограничаването на миграционния натиск към Европа и отбелязаха необходимостта от разграничаване на икономическите мигранти от бежанците. „България е добър пример за ефективен контрол на външните граници на ЕС“, посочи премиерът Камерън. Държавният глава подчерта, че страната ни ще продължи да охранява външните граници на ЕС, в съответствие с европейските правила, и да регистрира влизащите на българска територия мигранти.

„България спазва и поетите в Уелс ангажименти – приета е нова програма за модернизация на Българската армия. През 2016 г. страната ни ще увеличи бюджета за отбрана до 1.35 % от БВП, като плавно средствата ще нарастват до достигането на 2 процента от БВП през следващите години“, каза още президентът Плевнелиев. Британският премиер допълни, че всички държави от НАТО трябва да се придържат към поетите в Уелс ангажименти.

По време на срещата държавният глава отправи официална покана към Нейно Величество Кралицата на Обединеното Кралство Елизабет Втора да посети България. След срещата президентът Росен Плевнелиев и британският премиер Дейвид Камерън ще разгледат в София Тех Парк Иновационна изложба, която е част от инициативата на британския министър-председател „Great innovation exchange” за увеличаване на конкурентоспособността на Европа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране