08.11.2017 | 19:29
Борисов стана баш майстор на фалшиви новини
Криминална приватизация? Грабеж за 30 млрд. лева? Крайно време е премиерът да престане да ни прави на балъци

Оня ден депутат от левия фланг обяви, че 80% от българите били дебили. После се извини, но явно си го мисли. Лошото е, че и други политици смятат така. В това число влиза и човекът, който води ГЕРБ и изпълнителната власт. Как иначе да си обясним факта, че Бойко Борисов упорито сервира на електората едни и същи стари манджи. През уикенда той възкреси твърде изхабената тема за ревизия на приватизацията и вече няма и ден, в който видни гербери да не се изказват по нея.

В събота премиерът съобщи, че ГЕРБ ще предложи да отпадне давността, за да може да се разследва “престъпната приватизация”. “Над 30 млрд. лв. са откраднати по време на приватизацията в България и няма наказани”, възмути се Борисов, създавайки същинска фалшива новина. Грабеж за 30 млрд. лева?

Тази статистика е пълна глупост

“Може би давността за приватизацията трябва да върви с вота на недоверие”, поясни премиерът, разкривайки тактиката на ГЕРБ в предстоящите дебати за корупцията. Явно управляващите ще се опитат да контраатакуват и надговарят опозицията, като наблегнат на пороците на “червената” и “костовата” приватизация. За целта Борисов даде старт на кампанията под мотото “Ще размажем корупцията и крадците в раздържавяването”. Разбра се, че група от незнайни експерти вече трескаво търси начин да реши проблема с давността. А активисти на управляващата партия така се престарават да промотират идеята, че влизат в полето на карикатурата.

В понеделник самият шеф на Народното събрание Димитър Главчев подкрепи инициативата на партийния си началник. Той обясни загадъчно, че така щели да излязат наяве “доста интересни факти” и “обществото ще научи кой и как е забогатял”. Главчев или знае нещо и го крие, вместо да сезира прокуратурата, или нас прави на гламави.

И в двата случая изказването му е откровен гаф.

На амбразурата се метна и видният гербер Данаил Кирилов, който, без да му мигне окото, обяви, че “Борисов 2” бил паднал от власт, защото застрашил интересите на олигархията. “Дължим на българите истината за приватизацията, защото там е ключът за борбата с корупцията”, изцепи се по телевизията депутатът, който е и шеф на една от най-важните парламентарни комисии – правната. “Това е работа, която трябва да свършим. Опитахме в края на мандата на миналото Народно събрание, но стигнахме до предсрочни избори в резултат на това наше начинание… Очевидно това води до ескалация и групиране на олигархически кръгове, кръгове, които са се облагодетелствали от този процес”, разясни по Би Ти Ви Данаил Кирилов в своя потресаващо невярна интерпретация на събития от съвсем близкото минало. Предният кабинет падна от власт не защото се опълчи на някакви кръгове, а защото Бойко Борисов непредпазливо обяви, че ще подаде оставка при неуспех в президентските избори.

Нека да си припомним какво точно се случи миналата година по същото време. “Има 2 години до изтичане на давноcтта по някои приватизационни сделки и с ДАНС ще направим ревизия на всички сделки на прехода – за да е ясно кой какво е продавал и дали това е реалната цена”, заяви Бойко Борисов в края на октомври.

Заданието беше глупаво – кой какво е продавал се знае, а дали цената е била реална, е въпрос, който е бил задаван за хиляди пъти за много сделки, но досега никого не е пратил в затвора.
Обхватът на ревизията, зададен от премиера – всички “сделки на прехода” – също е безумен, защото става дума за над 5000 договора за приватизация. Но понеже в България всички разбират от футбол и от приватизация и народът умира да нищи престъпното раздържавяване, премиерът реши да привлече вниманието и разигра поредния си спектакъл. А моментът да афишира себе си и ГЕРБ като борци за възмездие в приватизацията бе тактически избран – предстояха президентските избори (не че това помогна особено за представянето на Цецка Цачева).

Оттогава мина цяла година. Никаква ревизия не се случи. Днес обаче премиерът отново има причина да отклонява вниманието на публиката. БСП му готви вот на недоверие и темата е гранд корупцията при “кабинета Борисов”. Какво може да засенчи атаката на левицата? Само приватизационната поквара е равностойна тема и ГЕРБ сега се напъват да я реновират.

Особеното е, че ГЕРБ “преписва” от съдружниците си във властта. Патриотите винаги са пленявали електоратите си с патетично отричане на приватизацията, а от миналата година добавиха и нов нюанс – да няма давност за престъпленията, свързани с раздържавяването. Сега ГЕРБ яхна тази вълна. Нищо че юристи и икономисти вече обясниха, че това е губивреме. Единствените казуси, по които давност няма, са за престъпления срещу мира и човечеството. Това е принцип на международното право. Пък и българският Конституционен съд вече отхвърли друго искане на ГЕРБ за отпадане на давността – за престъпления от времето на комунизма. Дори умните глави, събрани от Борисов, да измислят някакви специални текстове, а депутатите от мнозинството да ги приемат, пак нищо няма да излезе от това. И 200-годишна давност да гласуват, прокуратурата и съдът едва ли ще изнамерят престъпления в старата приватизация от 90-те години.

Ако можеха, щяха да го направят досега

Борисов е най-дълго властвалият премиер. Ако е искал наистина да свърши нещо, щеше вече да е опитал. Но в архивите има само театрални закани – за разваляне на сделки, за ревизии и т.н. Как да му вярваме, след като отказа да отговори на един прост въпрос – кой всъщност купи “Булгартабак”.

Емил Караниколов, отскоро повишен в министър на икономиката, е най-дългогодишният директор на приватизацията. Той бе начело на агенцията за раздържавяване от 2010 до 2017 г. и ще бъде запомнен най-вече с това, че подписа малко сделки и че важна част от тях бяха свързвани с вездесъщия депутат бизнесмен Делян Пеевски. Именно негов е подписът под една от най-одумваните сделки – за холдинга “Булгартабак”. Тя е сравнително “нова” и е далече от давност. Нищо не пречи поне тя да бъде проверена, нали? Дали Борисов изобщо си дава сметка, че с нападките за криминалната приватизация всъщност жестоко унижава прокуратурата и съда. Излиза, че през всички тези години, в които е текло раздържавяване, пълно с пороци, съдебната власт или е спала, или силно е мижала пред престъпленията. Факт е, че няма осъдени за приватизационни престъпления, дори обвинените са смешно малко и делата са завършили с пълно оневиняване.

Обидно е и за избирателите на ГЕРБ, а и за всички българи. Дали го вярва, или просто се опитва за пореден път да ни прави на балъци? Ако кълвем на тази въдица, не трябва да се сърдим на онзи депутат, който обяви преобладаващата част от населението за неособено умно.

Съвременната ни действителност предлага предостатъчно криминални сюжети, които плачат за разнищване и възмездие. Пък и най-голямото престъпление на прехода не е в приватизацията, а преди нея – в жестокото доене и източване на ключови за българската икономика предприятия. Години преди да бъдат обявени за раздържавяване, Авиокомпания “Балкан”, “Химко”, “Кремиковци” вече бяха доведени до фалит. Металургичният комбинат край София бе продаден за 1 долар, защото редом до огромните му активи стояха огромни задължения. Но любителите на евтината демагогия не уважават фактите, когато те не обслужват избраната теза.

Митът за 30-те милиарда, “източени” в приватизацията, всъщност се роди през 2012 г. в интервю на президента Росен Плевнелиев за немския вестник “Дер Щандарт”. В него държавният глава обяви, че България е извършила “най-лошата приватизация в цяла Европа, като е разпродала за 3 млрд. евро активи, струващи 10 пъти повече. Кривата аритметика на тогавашния държавен глава предизвика Иван Костов, който в гневно писмо обвини Плевнелиев, че повтаря пропагандните тези на БСП и на бившия главен прокурор Никола Филчев. Костов обясни, че през 1995 г. правителството на Жан Виденов, използвайки методика на Световната банка, е изчислило, че като се приспаднат дълговете и загубите, стойността на всички държавни активи е едва 580 млн. лева. Същинската приватизация у нас стартира в края на 1997 г. – след два държавни банкрута, причинени от БКП /БСП, и към 1996 г. според Костов съсипаните държавни предприятия са имали огромни загуби и рентабилност минус 15%.

За 20 години белязаната с много скандали, корупционни обвинения и екзотични инвеститори приватизация е донесла точно 7.4 млрд. лева приходи на държавата, изчисли в началото на 2013 г. тогавашният вицепремиер Симеон Дянков. През 1993-2002 г. държавата е получила 2.2 млрд. лв. от приватизационни сделки, а през 2002-2012 г. приходите са били 5.2 млрд. лева. После раздържавяването постепенно замря.

Откакто е започнала, приватизацията върви под сянката на обвинения за корупция. Само че дори бившият главен прокурор Никола Филчев – върл враг на кабинета “Костов” и на приватизацията, не успя да разкрие колосални далавери и да вкара някого в затвора за увреждащи държавния интерес сделки. Сделките за титани като “Нефтохим”, БТК и “Булгартабак” и до днес се сочат като емблеми за корупция и лоша приватизация, но това е просто политико-икономически фолклор. Обвинения и дела няма.

През август 2009 г. шефът на икономическата комисия в НС Мартин Димитров (СДС) откри, че държавата пропуска да запълни голяма дупка в бюджета, защото по линия на т.нар. следприватизационен контрол има несъбрани над 1.5 млрд. лева – неустойки, глоби и лихви заради неизпълнени инвестиции, изгубени работни места и други грехове на купувачите. После се оказа, че голяма част от сумата е несъбираема – държавата е изпуснала срокове, изгубила е дела или води тежки съдебни спорове, включително и в чужбина. Дори за това безхаберие няма виновни и осъдени.

Юлиана Бончева

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране