24.11.2016 | 0:01
БСП тотално се изложи с атаката срещу плоския данък
Парламентът отхвърли прогресивното облагане на доходите

БСП за пореден път доказа, че не държи на думата си. Този път доказателството дойде с обсъждането на пакета с данъчните закони за 2017 г., които парламентът вчера гласува окончателно.

Само преди дни председателката на БСП Корнелия Нинова тържествено се зарече, че социалистите няма да пречат на приемането на бюджет 2017, както е предложен от кабинета “Борисов”, и ще оттеглят всички свои идеи за пренаписване на приходи и разходи. Оказа се обаче, че червените депутати не са спазили лидерската повеля и не са оттеглили всички предложения за корекции на данъчните закони, от които зависят постъпленията в бюджета. Сред “оцелелите” предложения е и най-спорното – за отпадане на плоския 10-процентен данък и замяната му с прогресивно нарастваща скала за облагане на доходите. Нещо повече, вчера представителите на БСП отново се опитаха да пробутат “данъчната си революция” с познатия мотив – богатите трябва да плащат повече. Преди седмица министърът на финансите обяви, че идеята на БСП би довела до срив на данъчните приходи с над 1.3 млрд. лв.

Плоският данък оцеля, макар и след странно гласуване, в което участваха по-малко от половината от 240-те депутати, и най-силен бе вотът “въздържал се”. 19 бяха за въвеждане на прогресивен данък, 40 гласуваха за запазване на “десятъка”, а 57 се въздържаха. Въпреки че далеч не са единствените демагози в парламента, червените на практика се оказаха в тотална изолация по въпроса за съдбата на плоския данък.

След поражението Румен Гечев от БСП обяви, че рано или късно десятъкът ще отпадне. Участниците в дебатите от другите партии призоваха социалистите да спазват обещанията си и да не подриват бюджета и данъчните приходи с неразумни предложения. “Да махнеш измервателните уреди на петролни компании, а сега да искаш вдигане на данъците на хората, е непоследователна политика”, обясни Мартин Димитров от Реформаторския блок. Той призова червените да се явят на следващите парламентарни избори с посланието, че планират да повишат данъците за средната класа.

“С нашите предложения лицата с доходи до 1400 лв. ще имат по-голям разполагаем доход. За каква средна класа говорите, като 40% от българските граждани живеят в риск от бедност и имат няколко изхода: единият е да мигрират към страни с прогресивно облагане, в които ще им остава повече разполагаем доход от труда”, опита се да защити предложението Михаил Миков от БСП.

Евгени Стоев от ГЕРБ изтъкна, че БСП не е отменила плоския данък, когато е била на власт, а го атакува сега, когато има едва 38 депутати. Защо да отменяме данък, който е едно от малкото предимства на България и е с висока събираемост, беше лайтмотивът на повечето изказващи се.

“Като искате справедливо данъчно облагане, защо не се насочите към петролни компании в България, които в последните години имат 55 – 56 млрд. лв. приходи, а отчитат нулева печалба и съответно нулев данък”, парира Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. И съпартиецът му Искрен Веселинов подчерта, че предложението на БСП не струва, защото удря средните доходи.

Петър Славов от РБ припомни, че известният френски актьор Жерар Депардийо е решил да стане руски гражданин заради високите данъци в родината си. “В Русия също са въвели плосък данък и смятат, че работи добре”, посочи той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране