12.11.2023 | 12:04
Бунт във „Възраждане“? Спрягат Деян Николов за нов председател
Николов получи доста висок резултат на фона на представянето на колегите му в страната

Партия „Възраждане“ е на път да се разцепи след катастрофалната загуба на местните избори. Активисти, недоволни от поведението на своя вожд Костадин Костадинов трескаво се оглеждат за негов наследник. За момента фаворит е Деян Николов, чието представяне за кмет на София надмина всички очаквания. Той получи висок резултат на фона на представянето на неговите колеги в страната.

Твърди се, че Николов вече е овладял столичната организация на „Възраждане“. Подкрепа, макар и мълчалива за момента, има и от структурите в още няколко големи града. Зад Костадинов в същото време твърдо стои само родната му Варна.

Поводи за недоволство срещу вожда Костадинов не липсват. През цялата кампания той се биеше в гърдите, че според социологическо проучване са втора политическа сила. В нощта на вота обаче бързо настъпи отрезвяване. Вместо очакваните високи резултати и гарантиран щурм за завладяване на общините, кандидатите на „Възраждане“ масово събраха по 3-4 процента подкрепа.

Извън десетината селски кмета партията спечели властта само в община Борован. Населената предимно с роми община се превърна в нарицателен пример как „Бай Ганьо прави избори“, след като записи от преброяването показаха брутални примери за подправяне на бюлетини.

Освен в Борован „Възраждане“ издигна свои кандидати в още 246 общини. Само в 86 от тях гласовете едва стигат, за да имат по един съветник. Доста скромно представяне за формация, претендираща, че е втора политическа сила в България.

Сред малкото изключение е резултатът в София. Кандидат-кметът Деян Николов се нареди на четвърто място, а партията на Костадинов успя да се пребори за цели 8 общински съветници, което си е истинско чудо. Според социолози огромна заслуга за високия резултат има персонално Деян Николов, чието умерено участие в предизборните дебати му спечели симпатии и покза друго, по-нормално лице на национализма.

Твърди се, че в средите на „Възраждане“ Николов вече се е изравнил по популярност с вожда Костадин Костадинов. Това му дава самочувствие да погледне и към председателското място. Мераците му намират поддръжници и в други градове, твърдят източници на „Уикенд“.

Активисти с желание да участват в управлението обвинява за ниския резултат Костадинов и неговата политика да са вечна опозиция на всички. Анализите им пакозвали, че с това си враждебно поведение партията е стигнала своя таван. След настъпилото отрезвяване част от националистите вече са наясно, че за да върви нагоре, „Възраждане“ трябва да участва в управлението на общините и да доказва с дела, че може да бъде алтернатива на сглобката и останалите партии от статуквото.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране