18.12.2015 | 10:49
ДБГ умишлено се разграничили от „истеричното говорене“ на ДСБ
Ако ДПС и ГЕРБ искаха, нямаше да има проблем с квотите във ВСС, каза Даниел Вълчев

„И Движение България на гражданите (ДБГ), и много хора в Реформаторския блок (РБ) си даваха сметка, че не може да бъде постигнато Бог знае какво с Конституцията.”

Коментарът е на бившия зам.-председател на ДБГ и все още приеман за силната фигура в партията проф. Даниел Вълчев. Според него, приетите промени в Конституцията са „някаква стъпка в правилна посока“. Той припомни, че всички депутати от ДБГ са подкрепили първоначалния проект, но при гласуването на трето четене някои от представителите на Меглена Кунева се въздържаха, а не отхвърлиха внесената от АБВ промяна в квотите във ВСС, която стана причина министърът на правосъдието Христо Иванов да подаде оставка.

„Всички депутати на ДБГ подкрепиха първоначалния проект. По отношение на предложението на АБВ гласувахме различно – едни против, други се въздържаха. Считахме, че трябва да се разграничим от това леко истерично говорене“, коментира Вълчев и не скри, че има предвид поведението на Радан Кънев.

„Защото имаше и други важни неща – квотите са важен въпрос, но той би имал ефект след две години. (когато изтича мандатът на този ВСС – б.р.) Не по-малко важно е явното гласуване, което беше изоставено от „историческия компромис“.

Даниел Вълчев каза още, че „не са чак толкова много случаите, в които ДПС подкрепя правителството“. „Ако ДПС и ГЕРБ бяха на страната на другото решение за квотите, нямаше да има проблем с минаването. Гласовете им не са съвсем без значение“.

Даниел Вълчев изрази надежда ДСБ да преосмисли поведението си и Реформаторският блок да остане единен. Той не пожела да уточни дали това е възможно чрез компромис от страна на Радан Кънев или чрез смяна на лидера.

„Нали помните, че антикорупционният закон на Кунева беше внесен в Народното събрание и не бе приет. Колегите от ДСБ защо не напуснаха тогава?

Участието в управлението не е като някаква игра в детската градина и когато твоите играчки точно някой ги счупи, ти да отидеш да се оплачеш.“ Даниел Вълчев не е привърженик на идеята за предсрочни избори, защото според него „кой знае какво разместване в настроенията на хората няма“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране