01.10.2023 | 10:30
Десетки хиляди жертви в Украйна, но за какво? Тази потресаваща карта показва тоталния провал на контраофанзивата
„Русия контролира с 200 кв. мили повече сега, отколкото в началото на годината”

Потресаваща графика за това какъв е прогресът на украинската контраофанзива и на каква цена е постигнат той публикува преди дни New York Times. От нея се вижда микроскопичният напредък на продължаващите вече няколко месеца сражения на фронтовата линия в Донбас, въпреки продължаващата вълна на смърт и разрушение.

Статията в американското реномирано издание е озаглавена „Кой печели позии в Украйна? Тази година никой.” И представлява пореден сигнал за това, че Западът в колективния му вид започва да осъзнава, че контраофанзивата няма да постигне по никакъв начин мечтаните от Зеленски цели. Нещо повече – руската армия всъщност е напреднала през 2023 г.

„Русия контролира с 200 кв. мили повече сега, отколкото в началото на годината”, съобщава NYT. Всъщност картата е и сърцераздирателна.

Защото цената за постигнатото е огромна. Най-малко десетки хиляди са жертвите на конфликта досега, а стоцити хиляди са ранените. За общо 500 кв. мили прогрес – квадрат с размери 25 мили на 25 мили.

Нещата стават още по-лоши, когато се вземе предвид, че тази земя – на практика ничия – е осеяна с толкова много мини, че няма аналог в света. Клъстерни снаряди пък продължават да валят по всеки квадратен метър от нея. Те се детонират по-бавно и обикновено са причинта за цивилни жертви. Това ще продължи години напред. Мините оставят десетки хиляди войници инвалиди – с ампутирани крайници – за цял живот. Числата са съпоставими с тези от Първата световна война.

И за какво? За нищо. Няколко квадратни метра тук и там. Толкова е безсмислено, че това е очевидната причина хиляди мъже на възраст между 18 и 65 г. в Украйна да бягат от държавата, за да избегнат мобилизация. Просто защото знаят, че няма за какво да са на фронта, освен да умрат.

Всъщност статията в Wall Street Journal е последваща на друга, озаглавена „Войната в Украйна е парад на производителите за оръжия”. Там е описано, че на цената на десетките хиляди жертви и стотиците хиляди унищожени семейства, производителите на оръжия на практика тестват новата си продукция. „Компаниите, които правят оръжията, които се ползват в Украйна, възстановиха продукцията си. Милиардите долари под формата на военно снаряжение в тази голяма сухоземна война им даде уникалната възможност да анализират как се държат новите им оръжия на фронта, в реални условия, и да разберат къде точно най-оптимално могат да влязат в употреба в бъдеще”, пише за WSJ Алистър МакДоналд.

Фактът, че военни системи се тестват на човешки тела в момента би следвало да бъде достатъчен да отврати всеки от дори мисълта за война. Когато към тази картнина добавим и другия факт – че едни хора трупат безскрупулно богатство на тази цена, вече можем със сигурност да отчетем, че живеем в болно общество, пише Кейтлин Джонстоун.

Превод: Флагман

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране