21.01.2024 | 13:50
Деси Атанасова ще прибира 15 бона доживотна пенсия
Като конституционен съдия кабинката на ГЕРБ ще получава по-голяма заплата от президента Румен Радев

Номинираната от ГЕРБ за конституционен съдия Десислава Атанасова ще си осигури безгрижни старини, след като встъпи в длъжност като „върховен жрец“ на Темида. Кандидатурата на Деси озадачи някои политически наблюдатели, очакващи депутатката да поеме ключов министерски пост при предстоящата правителствена ротация.

Решението на Атанасова да зареже голямата политика и да се впусне в юридическото поприще, за да определя конституционността на законите в България обаче й гарантират безоблачно откъм финансова стабилност настояще и бъдеще.

Всеки един от 12-те конституционни съдии в България получава двойно по-голяма от депутатската заплата, която към днешна дата е 6760 лв. Така, след като встъпи в длъжност в Конституционния съд, в следващите 7 години Атанасова ще получава

месечно възнаграждение от 13 520 лв.

Към заплатата ще бъдат включени и полагащите й се добавки за трудов стаж и така в джоба й всеки месец ще влизат около 15 000 лева, изчисляват от НОИ. Сред привилегиите, на които ще се радва Десислава Атанасова като конституционалист са личен служебен автомобил с шофьор и безлимитно гориво. Въпросните екстри обаче едва ли ще я смаят, тъй като острието на Бойко Борисов отдавна разполага с тях в качеството си на бивш министър на здравеопазването и председател на парламентарната група на ГЕРБ.
Най-големият бонус за всеки член на Конституционния съд в България е пожизнената пенсия в цял размер, която държавата му плаща след изтичането на мандата му. По подобие на държавния глава, пенсионираните конституционалисти прибират доживотна

пенсия, равна на актуалната заплата

на членовете на Конституционният съд.  „Механизмът, по който се определят заплатите и пенсиите на членовете на Конституционният съд, гарантира светли финансови старини на Десислава Атанасова. Нейната пенсия винаги ще бъде изчислявана по формула, съобразена с инфлацията и коригирането на заплатите – само война, или фалит на държавата могат да срутят финансовата й стабилност“, коментират съпартийци на красивата герберка.

Мандатът на Десислава Атанасова като тълкувател на конституцията трябваше да е 9-годишен, но бъдещите й колеги от Конституционният съд излязоха с тълкувателно решение по искане на президента Румен Радев, че ако избора на нови членове бъде забавен и те не могат да встъпят в длъжност, ще упражняват правомощията си само за оставащия срок от мандата. Решението на съда касае пряко Деси Атанасова и номинираният от ДБ-ПП за конституционен съдия Борислав Белазелков, тъй като Народното събрание забрави с повече от 2 години процедурата по назначаването на новите двама тълкуватели на конституцията.

Същевременно източници на „Уикенд“ от президентството загатнаха, че държавния глава Румен Радев планира да бламира назначението на Атанасова като конституционен съдия, инициирайки

скандал в стил „Росен Плевнелиев“.

Очаква се по подобие на предшественика си Плевнелиев, който през есента на 2012 г. бойкотира Венета Марковска и не допусна тя да се закълне и да встъпи в длъжност, Румен Радев също да си тръгне демонстративно от церемонията, бойкотирайки процедурата. Според закона за Конституционния съд, новоизбраните членове полагат клетва само в присъствието на държавния глава. Основен стожер това да се случи бил бившия правосъден министър в служебните правителства на държавния глава Крум Зарков.
„Съветниците на Радев вече пишат словото, което той ще произнесе на церемонията, както и мотивите, с които държавния глава ще откаже да присъства на полагането на клетва не само на Атанасова, но и на Борислав Белазелков. Възможността президента да предизвика нов целенасочен политически трус в държавата е реална“, категоричен е източникът ни от „Дондуков“ №2.

По всяка вероятност по отношение на Десислава Атанасова Румен Радев ще оспори нейната професионална квалификация. Въпреки обемистата биография и формалното покриване на изискванията за конституционен съдия, 45-годишната герберка никога не е била съдия. Тя обаче е била юристконсулт на здравно учреждение в Русе и е членувала в две парламентарни законодателни комисии.
Срещу номинацията на Десислава Атанасова за конституционен съдия, която ще бъде подкрепена в парламента от депутатите на ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и навярно „Има такъв народ“, остро се изказа и изпадналия в немилост Бойко Рашков, който обяви, че това е „вреден за обществото компромис“. Докато Рашков беше вътрешен министър, той ежеседмично влизаше в остри препирни в Народното събрание с Атанасова и сега с удоволствие си отмъщава, припомнят парламентарни репортери.

2 коментара

  1. Стври каза:

    деса-простакеса кон да и го натресе на тая отвратителна маймуна

  2. Анонимен каза:

    От нощния труд са такива пенсиите

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране