12.12.2022 | 10:32
До минус 10 градуса през декември
Сняг обаче се очертава да има само в Северна България 

Най-ниските температури през декември у нас ще бъдат между минус 10 и минус 5 градуса, а най-високите – между 10 и 15 градуса. Това съобщи главен асистент д-р Красимир Стоев – синоптик в НИМХ. Той обясни, че тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е от 0 до 2 градуса, в Горнотракийската низина – 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони – 4-6 градуса, а в планините е от минус 8 до минус 2 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата.

През последните дни от второто и началото на третото десетдневие ще застудее и дъждът в Северна България и по високите полета ще премине в сняг. В средата на периода вероятността за валежи намалява, очаква се и относително повишение на температурите. През последните дни от месеца отново има вероятност за валежи и за понижение на температурите.

Топъл въздух, идващ от Сахара, ще превърне Балканския полуостров в най-горещото място в Европа през следващите дни, като кулминацията ще е в неделя, когато температурите ще стигнат почти 16 градуса и 10 градуса среднодневно. Това съобщи пък климатологът проф. Георги Рачев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране