10.01.2016 | 8:48
Доган е лидерът на ДПС, няма разцепление
Местан пропусна да се оттегли мирно и тихо, твърди Хасан Азис

Не очаквам никакво разцепление, ДПС е единна и стои плътно зад своя естествен лидер Ахмед Доган. Това обяви вчера в Шумен Рушен Риза, един от съпредседателите на ДПС. Заедно с другите двама – Мустафа Карадайъ и Четин Казак, той взе участие в разширено заседание на областния съвет на партията.

Според Риза отстраняването на Лютви Местан е било неизбежно. “Това е нещо, което трябваше да се случи. Имаше напрежение вътре в партията, но хората са наясно защо настъпиха промени. Бих казал, че организацията е доволна от сплотяването, което се наблюдава в момента”, посочи той. На въпрос очаква ли все пак отлив на избиратели Риза отговори: “Всичко е възможно. Всяко откъсване води до някакво намаление на гласовете, но от друга страна, може да има увеличение от други компоненти на етническия състав на избирателите.

“Автентичната парламентарна група на ДПС в момента придоби своя окончателен вид”, допълни Четин Казак. Той отново призова Местан и отцепниците да напуснат НС, защото те не са избирани мажоритарно, а като част от листите на ДПС. “Ако искат да са принципни, да поискат самостоятелен вот на доверие, отделно от нашите листи”, допълни той.

Междувременно вчера бе потвърдено, че на Лютви Местан е била дадена възможност да се оттегли с мир от председателския пост в ДПС. Вместо това той е предпочел да започне война в партията, търсейки помощта на турския посланик Сюлейман Гьокче. “Аз съм убеден и съм сигурен, че на Местан е била дадена възможност да си отиде мирно и тихо”, коментира кметът на Кърджали Хасан Азис пред Нова тв.

След оставката на отцепника Бахри Юмер той пое ръководството на местния Областен съвет. По думите му има достатъчно причини да се каже, че смяната на върха е можела да бъде извършена не по този публичен начин, а дебатът да протече в рамките на партията. За сбирката на партията в Кърджали той коментира: “Случи се това, което трябваше да се случи – беше задействан партийният инстинкт за самосъхранение. Хората имаха нужда да бъдат на едно място, което даде повод на всички нас да усетим силата на сплотеността”. Той призна, че Местан и последователите му са направили опит да цепят партията, но резултатът е, че няма нито един признак, че това е възможно.

“Местан е бил заявил, че ще подава оставка, преди да замине за посолството – пред медии, хора, колеги. Но ние нито оставка сме видели, нито сме били в контакт с него”, обясни и третият съпредседател на ДПС Мустафа Карадайъ. И лидерът на Младежкото ДПС и евродепутат Илхан Кючюк призова сваления председател и останалите отцепници да напуснат парламента. “Ако все още има претенцията да бъде морален говорител на българската политика, трябва да напусне НС, защото е избран с листата на ДПС. Срещнах много млади в Кърджали и те казаха, че са гласували за партията, а не за Лютви Местан, нито за Шабанали Ахмед и те нямат право да ги представляват в НС”, подчерта Кючюк. Той бе категоричен, че движението се ползва с подкрепата на либералните партии в Европейския парламент. “Местан не е фигура, която може да обърне ДПС”, коментира вчера пред Нова тв лидерът на Д21 Татяна Дончева. Според нея поведението му като председател е ярко доказателство, че няма психика и сила на характера, интелект, за това нещо.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране