11.01.2016 | 11:56
Доган изритал Местан по настояване на САЩ?
Драматичните промени в ръководството на ДПС вероятно се дължат на натиск отвън заради това, че мушката на Ердоган е вдигната и то от Запада, каза проф. Божидар Димитров

Свалянето на Лютви Местан като лидер на ДПС, вероятно е свързано с интересите на САЩ и ЕС. Възможно е политици от Запада да са поискали това заради безусловното предаване на партията в ръцете на Анкара, каза в „Денят започва“ по БНТ директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

„Редица анализатори смятат, че мушката на Ердоган е вдигната и то от Запада. Той не се харесва от демократичния свят, но не само защото Хитлер му е един от идеалите, а заради политиката, която води в Близкия изток. Той поддържа „Ислямска държава“ заедно със Саудитска Арабия. Нека не забравяме, че Турция е агресор и в момента е окупирала части на три държави – Северен Кипър, няколко хиляди квадратни километра в Сирия, голяма част от Северен Ирак. Тази страна си играе своята имперска политика и често не се съобразява с ЕС, НАТО и САЩ“, коментира историкът.

„Нямаме документи и не знаем какво се крие в задкулисието на тези драматични промени в ръководството на ДПС. Може да става въпрос за междуличностна свада за това кой да кара влака. В българската история това се е случвало. Цар Борис доброволно се отказва от властта  и отива в манастир. Четири години е бил извън властта, но не му харесва политиката на Владимир Расате, сваля го и слага за цар Симеон“, добавя професорът.

Конфликтът на бившия лидер с почетния председател на ДПС по-скоро може да се разглежда като предизвикан от един опит на Местан да реализира публични, открити и недвусмислено насочени към евроатлантическите ценности политики, изтъкна Георги Коритаров.
Имунизацията срещу всякакви форми на екстремизми и фундаментализми е в това да припознаеш правото на нормалния ислям да бъде част от пъстротата на европейското семейство, подчерта той.

„Нормалният“ ислям се изрази по прекрасен начин оня ден в Кьолн, прекъсна го проф. Димитров. „В него жената не е персона. Тя не е човек, а машина за сексуални удоволствия и за раждане на деца“, добавя историкът. Той предупреди, че политиката, която води Ердоган, е по-опасна дори от едно хипотетично възстановяване на Османската империя.

„Някои говорят за включването икономически, политически и в културно отношение на бившите територии на Османската империя към една национална държава – Република Турция. Османската империя не бе държава на турците, а империя на исляма, както Съветският съюз не бе руска, а държава на комунизма. Българският народ е християнски и европейски, бъдещето му не е с република Турция“, каза още проф. Божидар Димитров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране