08.09.2020 | 0:39
Доган спешно търси 24 млн. лв.
Мажоритарният собственик на ТЕЦ-Варна иска да търгува с електрическа енергия

Мажоритарният собственик на ТЕЦ-Варна Ахмед Доган спешно търси 24 млн. лв. Бизнесменът, който е и почетен председател на ДПС, иска да продава електрическа енергия на Българската енергийна борса. За целта централата е публикувала известие, че на 9-ти септември ще проведе търг за продажба на 90 мегавата за последните 3 м. на 2020-та г.

До момента не е имало данни ТЕЦ-Варна да е продавала електроенергия на борсата. В случая заявката е за платформата двустранни договори. Заявената минимална цена и общо количество за продажба прави сума в размер на 23 875 200 лева.

Заявката за търговия с електроенергия от Ахмед Доган идва малко повече от месец, след като той беше отлюспен от яслата “студен резерв”, от която за 27 м. отмъкна над 56 млн. лв. Самият търг е назначен в деня на 75 – годишнината от комунистическия преврат в България.

През последните 5 г. ТЕЦ – Варна не е работила в непрекъснат режим за толкова дълъг период от време (около 90 денонощия), на каквато и да било мощност. Финансовия отчет на компанията за 2019 г. все още не е публикуван, а от отчета за 2018 г. става ясно, че при приблизително такова натоварване само един от блоковете е работил не повече от 20 денонощия, но не става ясно дали е в непрекъснат режим.

През последните повече от 2 г. Ахмед Доган получаваше наши милиони за готовност да включи в мрежата много по-големи мощности, до над 4 пъти от сега заявената да продава. А от заявката за първия търг става ясно, че едва ли може да подава повече от 90 МВт.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране