25.07.2023 | 11:00
Дончева: Няколко кантори, близки до ППДБ, се борят да лапнат хонорар за псевдоуслуги
Механизмът за разследване на главния прокурор не става за нищо

Опасявам се, че в ППДБ нямат никакъв юридически капацитет освен с това как няколко кантори да вземат хонорар за псевдоуслуги. Нещо, което е много грозно и сериозно компрометиращо държавния интерес. Това заяви Татяна Дончева пред БТВ.

Кирчо, Кокорчо и Лорерчо си приказват празни приказки по отношение на правомощията на главния прокурор, категорична е тя.

“Най-същественият проблем е, че няма конкретни текстове. Не може да се говори са реформа и конституционни промени без текстове, понякога една дума и запетая могат да обърнат смисъла”, каза  Татяна Дончева.

По думите ѝ идеите на ПП-ДБ са извън обявения предмет на промени, които касаят съдебната система.

“Единственото конкретно е как мандатът на главния прокурор да бъде съкратен от 7 на 5 години. Всичко останало, което се лансира, е отклоняващо вниманието и доста спорно”, допълни Дончева.

По думите ѝ механизмът за разследване на главния прокурор “не става за нищо”. Според нея съдиите, прокурорите и разследванията имат нужда от независимост при вземане на решения по преписките си.

“Те също се стремят към това и ако има опасения от едно голямо конституционно решение да извадим прокуратурата от съдебната система и да я направим самостоятелен орган, което би било истинската реформа, те се опасяват и основната база на тяхната съпротива е страхът да не бъдат политически подчинени”, каза още Дончева.

По думите ѝ трябва да има мандатност на кметовете, а темата със служебните кабинета коментира така:

“Ако не искаме служебно правителство, топката е в парламента. Нека парламентарно представените политически сили да предложат повече усилия на още едно основания, както положиха усилия да бъде извадено килимчето от под краката на президента, и да кажат “Ние определяме правителството, това са правилата””, каза Дончева.

1 коментар

  1. Мики Маус каза:

    Танче, Танче, “тишината в спалнята ти” се е отразила негагивновърху менталното ти здраве!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране