09.09.2016 | 0:15
Дончева се кандидатира за президент, вице е царистът Минчо Спасов
"Движение 21" и НДСВ влизат в коалиция

Лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева обяви официално кандидатурата си за президент. Нейно вице пък ще е знаково лице на НДСВ – Минчо Спасов. Любопитното е, че Дончева и Спасов са юристи.

На пресконференцията днес Д-21 и НДСВ обявиха, че се явяват формално в коалиция, но ще разчитат на широка подкрепа от други формации. За целта е образуван комитет за обществена подкрепа, който се оглавява от проф. Камелия Касабова – зам.-председател на Народното събрание в периода 2001 – 2009 г. В него към момента влизат лекари, спортни дейци, юристи, лица от културата. В списъка на комитета от Бургас е включен диригентът от операта Иван Кожухаров.

Татяна Дончева заяви, че президентството има капацитет да изработи конституционна реформа, а неин първи елемент трябва да е промяна в съдебната система. „Президентът трябва да поеме отговорност за назначаването и уволняването на главния прокурор”, изтъкна лидерът на Д-21. Според Дончева сегашните механизми за назначаване на обвинител номер 1 размиват отговорността.

Кандидатпрезидентската двойка на Д-21 и НДСВ обяви образованието и културата за основни приоритети, които трябвало да бъдат наложени в обществото. „Ще наложим социален минимум”, каза още Дончева. Според нея не е нормално да има порцион за кучетата в приютите, за бежанците и затворниците, а за нормалния човек в нужда – не. По думите й президентът не може да бъде ляв или десен и не била случайна конституционната норма, че той следва да напусне партийните постове. „Ще се стремим да наложим екологичния вектор”, заяви още Татяна Дончева.

Тя каза, че не й е било трудно да се спре на Минчо Спасов за вице, тъй като той се доказал като председател на парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност. С риск за собствената си сигурност Спасов дал гласност на доклад, разкриващ порочни практики в МВР при правителството на Сергей Станишев.

Кандидатът за вицепрезидент от своя страна обяви съдебната реформа за основен приоритет. Той припомни, че от разпространените записи в Банкя станало ясно, че Борисов е приемал „по чехли” прокурори, които му се молели за назначения. По думите на Минчо  Спасов в прокуратурата се вършат безобразия.

Той се пошегува с премиера Бойко Борисов и любимата му книга, като каза, че „Винету” трябва да влезе за изучаване в седми клас.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране