17.02.2022 | 10:23
Джамбазки шокира Европарламента с нацистки поздрав
Председателката на ЕП Роберта Мецола го заплаши със строго наказание

Евродепутатът Ангел Джамбазки, който само преди броени дни бе избран за лидер на ВМРО, се оказа в епицентъра на международен скандал, който може да му коства дори евродепутатското място. Джамбазки направи тази вечер подобие на хитлеристки поздрав в пленарната зала на Европарламента в Страсбург и бе предупреден от председателката на ЕП Роберта Мецола (Малта), че след проверка може да бъде наказан строго.

Ангел Джамбазки бе единственият евродепутат от България, който се изказа в дебата за обвързването на еврофондовете с върховенството на закона след решението на Съда на ЕС, че такъв механизъм може да действа законно в Евросъюза. Българинът говори пламенно в защита на Унгария и Полша, които са потенциално визирани като първи мишени на този нов механизъм.

В края на словото си той неочаквано извика: “Да живее Орбан!”, “Да живее Качински”, “Да живее Европа на нациите”. След това язвително подкани присъстващите в залата: “Започвайте да викате “У-у-у!”, хайде” и напусна трибуната.

Докато се оттегляше към мястото си, Ангел Джамбазки се извърна на стълбите и протегна дясната си ръка с изпъната напред длан. Подобен поздрав е характерен за нацистите и се смята за изключително неуместен в Европа. Камерите на няколко световни телевизии запечатаха недвусмисления му жест.

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола бе втрещена от проявата. Тя на момента прекъсна следващия оратор, за да заяви: “В тази зала не са допустими никакви нацистки и фашистки знаци. Това е възмутително! Ще направим проверка и ако е така, ще наложим строго наказание на г-н Джамбазки”. Според журналисти, базирани в Брюксел, може дори да започне процедура по отстраняването му като евродепутат, която е сложна, но не и невъзможна.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране