06.10.2016 | 21:27
Един добър ден за планетарния герберизъм
Потоп на свръхсъзнанието

6 октомври беше силен ден за българския герберизъм. Бойко Борисов и Цветан Цветанов произнесоха умонепостижими слова по въпросите на ООН, Цецка Цачева пък успя в едно изречение да създаде цял един прекрасен нов свят, в който Русия е столица, а Брюксел – държава членка. Предимство на дамата (a.k.a. Мамата).

***

Антон Хекимян, bTV: Русия. Какво ще е отношението ви към Русия, ако станете президент?

Цецка Цачева, кандидат-матриарх: Така както отношението ми към всички световни столици извън тези, които са ни приоритет – това са европейските столици, Брюксел като държава – член на ЕС и НАТО.

***

Иво Никодимов, БНТ: Защо с две българки не успяхме (в ООН)?

Цветан Цветанов: Разбира се, че останахме с очакване, че бъдещият генерален секретар трябва да бъде от Източна Европа, предпочитанията – да бъде жена. И оттам вече останахме с усещането, че тази надпревара е спечелена от единствената жена преди седмици. След издигането вече и на Кристалина, участвайки в тази надпревара, една от тях ще бъде генералният секретар. И в един момент се оказа, че двама се карат, третият печели… ООН не решава вътрешно важните проблеми на страната ни. Но, разбира се, това беше един невероятен шанс за страната ни – да имаме генерален секретар… Това противопоставяне във вътрешнополитически план се изнесе и в международен. И от тази гледна точка повече се виждаха негативните, слабите места – и то по-специално в голямата си част бяха и доста облечени в жълтения, но не показахме качествата на двете прекрасни жени, които България имаше.

***

Капитан Андреево. Официален старт на Европейската служба за гранична и брегова охрана. Бойчето брифира нервно:

Кажете сега, кой кво ше пита!… Моля?!… Еми, вижте, 2 г. г-жа Бокова положи много усилия и не можа да влезе в позиция, от която да атакува първото място. В същото време г-н Гутереш, активно през цялото време явно си е имало и такава спогодба между големите държави. Той неслучайно на всички класирания вървеше първи. Тъй като ние знаехме, че г-жа Бокова ше получи червени бюлетини от наши партньори, опитахме и с втори кандидат. Само че тя (Бокова) тогава прояви нахалство и не се отказа. Защото на практика тя отиде да блокира г-жа Георгиева. И на практика нещо, което беше предрешено – че и двете ще получат вето, – стана. Стана, защото, първо, противопоставянето между САЩ и Русия тази седмица мина всички граници. Затова сега ги призовах и г-н Джон Кери, и г-н Лавров, да седнат и да направят някви споразумения за Сирия. Защото всичко това, което го правиме днес, вече го говорих, е безсмислено, ако война продължава да има там. Така че не виждам нищо, което да не сте го знаели или да не сме го знаели предварително. Така че не виждам никаква логика в искането по тази тема за оставката. Защото всички премиери извън Гутереш би трябвало, извън Португалия, да подадат оставки при това състезание… Самият факт, че вие казвате “двама играчи” – как двама играчи, като правителството оттегли подкрепата си към Бокова?! Имаше един представител – г-жа Георгиева. Г-жа Бокова – българка, ама от името на КОЙ се състезава? И така блокира кандидатурата. (…) Г-н Гутереш е бил определен още в началото! И аз единственото, за което съжалявам от този избор, е, че вече принципите не съществуват. Принципът за жена от Югоизточна Европа – и ние затова атакувахме, – след като знаехме, че за г-жа Бокова ще има червени бюлетини, атакувахме с втора кандидатура от Югоизточна Европа. И затова и Унгария, Полша, Румъния – колко държави пратиха писмо да искат ние да го направим! – щото друга жена в тази част на Европа, която да има шанс да спечели, нямаше. И затова ние, съобразявайки се с всичко това, изпратихме втора кандидатура, като оттеглихме първата. Само че тя не се оттегли и остана там. Както мъжа й въпреки всичките опити за оставка остана в Европейската банка за възстановяване и развитие. И го оставих аз! Преди две години. Малко да се смирят!

1 коментар

  1. Зарков каза:

    Русия е столица,а Брюксел държава членка.Думи на “знаменитата”даскалица от с. Драгана плевенско.Тук се сещам за преливащият ум, стряскащите познания по отношение на Земното полушарие,”голямата” Златка.Тя е една от нас редовите българи,докато даскалицата се е запътила за президентския кабинет на “Дондуков”-2.Г-жа Цачева беше и сега е дълбоко убедена,че ще бъде употребена от началника си,но повелята на партията изисква от нея лоялност,всеотдайност и т.н.Във всяка партия се “отглеждат” “бушони”,които изгарят при “късо” съединение в “електрическата” верига,когато напрежението не е 220,а 250-ет волта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране