28.10.2023 | 22:54
Ердоган събра милиони на митинг за Палестина: Израел, ти си окупатор!
Какво беше Газа, Палестина през 1947 г., какво е днес? Израел, как дойде тук, как влезе?

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Запада за случващото се в Газа и повтори позицията си, че „Хамас“ не е терористична организация. Ердоган говори на голям митинг, организиран в знак на солидарност с палестинския народ, който се проведе на бившето летище „Ататюрк“ в Истанбул.

„Израел, ти се окупатор, ти си групировка. Какво беше Газа, Палестина през 1947 г., какво е днес? Израел, как дойде тук, как влезе? Вие сте нашественик, групировка. Турският народ знае това“, заяви Ердоган пред множеството на митинга.

По думите на президента на демонстрацията са присъствали около милион и половина граждани от мегаполиса и от различни други окръзи на страната, както и от други държави.

Летище „Ататюрк“ днес гъмжеше от хора, развяващи турски и палестински знамена. Разнасяха се скандирания “Израел, ти си окупатор”, ”Уммата (общността) призовава света от Истанбул”, ”Газа е нашата родина”, „Израел, спри клането на нашите братя“, „Газа ще бъде гроб за Израел”.

В речта си пред насъбралото се множество турският държавен глава посочи, че Турция ще продължи с всички средства да защитава палестинската кауза, както и усилията да принуди Израел да спре колкото се може по-скоро ударите срещу Газа.

“Ще доживеем деня, когато потисниците ще се махнат от Палестина“, заяви още Ердоган и продължи: „Израел, ти си сам в света и ще продължиш да бъдеш сам“.

В речта си турският президент обвини Запада в двуличие по палестинския въпрос.

”За Украйна давате всичко, но когато стане дума за Палестина, си запушвате ушите. Не искате да чуете дори Генералния секретар на ООН“, каза той.

На митинга присъстваха политици, хора на изкуството, представители на неправителствени организации, медии, на спортните, културните и бизнес средите в страната. На събитието бе дошъл и президентът на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република Ерсин Татар.

Хиляди полицаи охраняваха митинга днес, който турската държавна телевизия ТРТ Хабер предаде на живо.

Реакциите не закъсняха!

Външният министър Ели Коен каза днес, че Израел е отзовал някои от своите дипломатически пратеници в Турция заради „тежки изявления“, направени от Анкара, предаде Ройтерс.

„Предвид тежките изявления, идващи от Турция, разпоредих връщането на дипломатическите представители там, за да бъде извършена преоценка на отношенията между Израел и Турция“, посочи Коен в публикация в „Екс“.

Израелският първи дипломат не даде повече подробности.

Израелското посолство в Турция едновременно с това публикува на страницата си в социалната мрежа „Екс“ изображение с надпис на турски: „Хамас“ е терористична организация“.

Това беше предшествано от днешната реч на турския президент Реджеп Ердоган на масов митинг в подкрепа на палестинците, организиран в Истанбул на летище „Ататюрк“. Пред събралите се Ердоган каза, че Анкара ще „обяви Израел за военнопрестъпник“ и ще направи това пред цялата международна общност в светлината на влошаващия се палестинско-израелски конфликт. Ердоган нарече Израел окупатор и изрази мнението, че палестинското движение „Хамас“ не е терористична организация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране