16.09.2023 | 9:16
Ето какви са новите измами в интернет
За да защитим данните си, експерти препоръчват да използваме сложни пароли за всяко приложение или социална мрежа

Какви са новите измами в интернет и как да се предпазим. В студиото на „Събуди се” съвети даде експертът по киберсигурност Явор Колев, който е и бивш шеф на „Киберсигурност” в ГДБОП.

„Преди месец и половина – два се опитаха да ми откраднат профила във Facebook. Получих съобщение от мой приятел – явно неговият профил беше откраднат. В съобщението се искаше да му изпратя код, който ще получа на телефона си. Получих съответния код. Ако го бях изпратил, щяха да нулират паролата ми, да я сменят и аз да остана без профил. Такива откраднати профили се използват за всякаква престъпна дейност”, обясни Явор Колев.

„Могат да изпратят до вашите контакти и зов за помощ, че сте пострадали в автомобилна катастрофа, например, някъде в чужбина и да поискат по някои от фирмите за бързи преводи големи суми. Имали сме такива случаи и дори с много известни българи, които са пращали пари на пострадали”, каза Колев.

За да защитим данните си, той препоръчва да използваме сложни пароли за всяко приложение или социална мрежа. Тези пароли трябва да имат малки и големи букви, различни символи в тях, числа. Трябва да са различни навсякъде.

Той коментира и случая с Алексей Петров:

„Тежко ми е да говоря по тази тема, защото се познаваме от 20 години и ми е трудно да говоря. Той е визионер и всестранно развита личност. Лидер в науката, бизнеса, спорта и сигурността. Благодарение на неговата подкрепа знаете, че имаме медал по карате. Той остави един страшен пример“, поде той.

„Младите хора имаха чудесен пример в негово лице. Наблюдавал съм негови студенти с какво внимание и почит го гледаха и как попиваха всяка негова дума. Той остави огромно наследство след себе си и то може да бъде мултиплицирано“, смята експертът.

„През последните няколко месеца се изговориха какви ли не небивалици. Много джуджета се опитваха да се качат на раменете му, за да изглеждат значими. Това са нормални неща, но не искам да коментирам повече тази тема, защото тя е болезнена, не само за мен, но и за много хора. Той имаше огромен кръг от приятели“, каза Колев.

„През последните 20 години не съм видял Алексей да се страхува от каквото и да било. Опитаха се да го съсипят, да му унищожат живота и да му откраднат бизнеса, той не се страхува и затова не успяха“, коментира той.

Колев бе запитан дали е вярно според него, че Алексей Петров е бил част от политическия живот в страната:

„Той играеше много роли, бил е в целия обществен живот. Той инвестираше в науката, образованието и спорта“, каза Колев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране