24.06.2018 | 21:10
Европа търси жертви за спасяването на Меркел

Къде да отидат нежеланите мигранти, за да се спаси от имплозия коалицията на Ангела Меркел в Германия, обсъждаше вчера неофициална среща на високо равнище в Брюксел. Целта на сбирката бе да подготви дебата на срещата на високо равнище на 28-29 юни с участието на всички държави от ЕС. Меркел получи ултиматум от коалиционния си партньор Хорст Зеехофер (лидер на ХСС и премиер на провинция Бавария) да постигне европейско споразумение по мигрантския проблем до края на месеца. Това поставя под въпрос оцеляването на нейното правителство.

На влизане в залата на Еврокомисията участващите държавни и правителствени ръководители акцентираха на три аспекта от дебата: по-строг контрол на външните граници на ЕС, създаване на центрове за мигранти извън ЕС и начини за връщане на мигрантите, получили отказ за постоянен престой.

Според кратко изявление на премиера Бойко Борисов “трябва да се работи по споразуменията с трети страни в близост до зоните на конфликти, където да подпомагаме грижата за бягащи от войната в изнесени центрове”. Той каза, че трябва да продължи европейската помощ за такива центрове в Турция, Йордания и Тунис. “Винаги съм заявявал, че паниката не е добър съветник. Повтаряме същото упражнение вече няколко години за нещо, което би могло да бъде решено по бърз начин от всички държави членки на ЕС, а и не само от тях, защото и страните от Западните Балкани, които не са членки, също трябва да бъдат защитени”, заяви Борисов. Неговото изявление фактически отхвърли появилите се напоследък спекулации, че една от държавите извън ЕС, към която би могъл да се отклони мигрантският поток за временно настаняване, е Албания.

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки съобщи: “Ние прегледахме документите, които Европейската комисия е разпратила за тази минисреща. Това са отново все същите предложения, само че “претоплени” – ние не ги разбираме и приемаме. И ние не влизаме в тази мигрантолюбива група приятели”.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че се е споразумял с испанския премиер Педро Санчес за европейско решение на мигрантския проблем, което означава, че двамата не се отказват от идеята за релокация на мигрантите. Австрийският премиер Себастиян Курц заяви, че би желал да изиграе ролята на мост за разбирателство по въпроса с държавите от Вишеградската четворка, но не разкри как. Виена, както и Берлин, предпочита да върне мигрантите в държавите на първата им регистрация на европейска земя, но се сблъсква с отпор от Италия и Гърция. Хърватският премиер Андрей Пленкович изрази опасение, че балканският път на бежанците през турско-българската граница продължава да бъде рисков въпреки уверенията на Бойко Борисов за свеждане до нула на притока на мигранти оттам.

От Брюксел отсъстваха четирите страни от Вишеградската група, които се противопоставят категорично на каквито и да е схеми за разселване на мигранти. Не присъстваха също трите балтийски държави, Ирландия и Португалия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране