09.11.2016 | 0:01
“Файненшъл Таймс”: Радев е на път да разбие статуквото в България
За разлика от кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, той отлично владее английски, немски и руски език

Бившият командир на Военновъздушните сили на България е на път да спечели президентските избори в страната и евентуално да разбие статуквото в българската политика. Това пише британският “Файненшъл Таймс” в коментар за първия тур на президентския вот у нас.

Изданието посочва, че за разлика от кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева Радев отлично владее английски, немски и руски език. Британците отбелязват, че той е учил и във Военновъздушния колеж на Алабама.

Коментарът отчита, че Радев е обвиняван, че е твърде близък с Москва и не е напълно отдаден на членството на България в ЕС и НАТО. Статията обяснява, че Социалистическата партия е наследница на подкрепяната от СССР Българска комунистическа партия, която управлява еднолично и репресивно държавата в продължение на 45 г. след Втората световна война

Радев призова за отпадането на западните санкции срещу Русия, наложени след анексирането на Крим и интервенцията в Източна Украйна, но също така подчерта подкрепата си за мястото на България в системата на западния Алианс, пише британският вестник.

“Файненшъл Таймс” отчита, че позицията на Радев е нещо нормално за български политик, който се опитва да привлече гласовете на многобройните русофили в страната.

Българският президент няма изпълнителни правомощия по модела на САЩ и Франция, но има важни отговорности, включително правото да налага вето на закони, както и да постига нужните компромиси за назначаването на служебно правителство във време на евентуална криза, обяснява  изданието.

В коментара се посочва, че премиерът Бойко Борисов е изключително влиятелна личност в българската политика през последното десетилетие, както и че е обещал незабавно да подаде оставка, ако бившият генерал от ВВС спечели в неделя, което почти сигурно ще предизвика нови парламентарни избори в България през следващата година.

Предсрочните избори изглеждат вероятни, не на последно място, защото България бе избрана да поеме ротационното шестмесечно председателство на ЕС през януари 2018 г., роля, най-подходяща за правителство с нов изборен мандат, разполагащо и с време, за да се подготви за европейските си отговорности, изтъкват британските журналисти.

Възможното усложнение, ако се развие този сценарий, е, че нито ГЕРБ, нито социалистите, изглежда, ще спечелят абсолютно мнозинство в следващия мандат. Изданието допуска, че ще започнат деликатни коалиционни преговори, а от Румен Радев, като президент, ще се очаква да ги направлява до успешен край, продължава коментарът.

Поразителното в президентските избори, белязани от широкоразпространената неудовлетвореност от политическата класа, е, че 15% от гласоподавателите са подкрепили десен ултранационалистически кандидат, а 5.6% са гласували с „Не подкрепям никого”. Избирателната активност е малко над 54%, продължава коментарът.

В неделя българите гласуваха с голямо мнозинство и на референдум в подкрепа на нова, мажоритарна изборна система и намаляването на държавните субсидии за партиите. Въпреки това избирателната активност се оказа малко по-ниска от необходимото, за да направи тези резултати валидни, завършва статията си “Файненшъл Таймс”.

 

1 коментар

  1. БЛАГОВЕСТА КАМЕНОВА каза:

    БРАВО ГЕНЕРАЛ РАДЕВ НАЙ СЕТНЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ПОЧУВСТВА ЖИВА БОГ ДА БДИ НАД ВАС ВИЕ ГО ЗАСЛУЖАВАТЕ

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране