26.08.2018 | 19:51
Фирма “Трейс Своге” ремонтирала пътя за близо 23 млн. евро

Изпълнител на строежа на пътя София-Своге-Мездра е фирма ДЗЗД “Трейс Своге”. Тя е спечелила договор по проект Транзитни пътища за “Рехабилитация и рекострукция на път II-16 от републиканската пътна мрежа” с дата 3 март 2011 година. Стойността на ремонта е 22 957 298 евро без ДДС.

Път II-16 с обща дължина от 81,779 км. е пътят през Искърското дефиле. Той е важна артерия по пътя Видин-София, особено когато европейският път Е-79 е в ремонт или поради други причини по направлението А-2, I-1 не може да се преминава (направлението София-Ботевград-Мездра-Враца). В тези не редки случаи се използва Искърското дефиле като алтернатива, става ясно от информация на сайта на Института по пътна безопасност.

Ремонтът е по проект Транзитни пътища V, Лот 17 за срок от 24 месеца. Срокът, в който могат да се съобщят дефекти, е 365 дни. Официално ремонтът на този път е завършен на 27 декември 2016 г.

От агенция “Пътна инфраструктура” са огледали състоянието на пътя и са описали гаранционните дефекти. Планирано е отстраняването на дефектите да стане от фирмата изпълнител на обекта – ДЗЗД “Трейс Своге” преди началото на зимния сезон.

Изпратено е запитване и относно това дали и колко пари общо са похарчени за поддръжка на пътя по отношение на почистването на крайпътните канавки от паднали камъни, подмяна на пътни знаци, които са били счупени и подрязването на храсти от началото на тази година. От АПИ са информирали института, че поддръжката прави фирмата, поддържаща републиканските пътища в област София, до момента конкретно за този пътен участък от началото на годината са похарчени 33 906 лв. с ДДС.

След проверка от 3 март 2018 г. след извършеното почистване на стойност 33 906 лв. с ДДС авторите на становището питат регионалния министър Николай Нанков дали така се грижите за сигурността на хората по републиканските пътища и прилагат снимки.

Междувременно пред БНР Диана Русинова от Института заяви, че с външен консултант, който с видеозаснемане от дронове, ще търсят причините за катастрофата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране