01.03.2016 | 0:01
ГДБОП няма нито една разработка за корупция на високо ниво
Прокуратурата и съдът винаги са имали много недостатъци

ГДБОП няма нито една разработка за корупция или поне такава не е стигала до прокурорския кабинет. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на конференция, посветена на 20 години от приемането на Наказателния закон от 1896 г.

Според него убеждението, че прокуратурата е една библиотека и в нея има папки, папки, папки и главният прокурор ги натиска да не влязат в съда е много лъжовно. Прокуратурата и съдът винаги са имали много недостатъци. Но държавното обвинение не трябва да се превръща в политически играч, който “не търси възмездие, справедливост, наказание, а просто определя премиери, президенти, министри, както става в северната ни съседка, предупреди Цацаров.

Механизмът за сътрудничество и проверка на ЕК не помага на България, категоричен е главният прокурор и определи това свое мнение като еретично. По думите му мониторингът е вреден, защото води до политически противоречия вътре в страната. А това е толкова вредно, колкото “съд и прокуратура и техните ръководители да се изживяват като бъдещи участници в политическата сцена”, подчерта Цацаров. Спекулата със случилата се или неслучилата се съдебна реформа е оправдание за бъдещи планове на хора, които кроят криви сметки, коментира той поведението на председателя на ВКС Лозан Панов. Според Цацаров бившият правосъден министър Христо Иванов настоявал “откровено за революция”. Поводът на думите му беше, че шествието “Правосъдие за всеки” Иванов определи като революция събуждането на активността и на граждани и на магистрати за съдебна реформа.

Според председателя на Конституционния съд и бивш главен прокурор Борис Велчев съдебната реформа трябва да тръгне първо от реформа в МВР. Ако ние не създадем условия да се разкриват престъпления, няма защо да се сърдим след това, че няма добри разследвания, респективно ефективно доказани такива, категоричен е Велчев.

Лозан Панов подчерта, че българската демокрация отдавна е навършила пълнолетие и трябва да покажем, че можем да се справяме сами във връзка с продължаващия мониторинг от ЕК.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране