08.06.2023 | 14:31
ГЕРБ: Недопустимо е Спецов да е шеф на НАП
Десислава Атанасова припомни за продадената от финансиста фирма на клошар

“Завръщането на Румен Спецов като шеф на НАП е абсолютно недопустимо.” Това отсече шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в парламентарните кулоари.

“Моят коментар за Спецов е личен и не ангажирам парламентарната си група с него. След всичко, което бе изнесено като данни, че Румен Спецов е продал своята фирма “Гранекс Трейдър” ЕООД на малоимотно лице, смятам за абсолютно недопустимо отново да заема този пост”, категорична бе тя.

В сряда – на първото заседание, Министерски съвет освободи Борис Михайлов от длъжността изпълнителен директор на приходната агенция. Мотивът за рокадата е влошаване на събираемостта на приходите от ДДС и назначи Спецов.

На въпрос има ли лостове с които да контролират финансовият министър Асен Василев Атанасова отговори, че парламентарният контрол е единствения лост, чрез който ще се упражнява контрол над всички министри в този кабинет.

Атанасова засегна и горещата тема за промените в Конституцията, като припомни, че това е един от основните ангажименти на ГЕРБ, поети пред българските граждани.

Ще ми се и президентът Румен Радев да представи своя проект на Конституция, за който говори години наред. Тя посочи, че всяка от партиите е заявила, че ще участва. “Дори формално да няма необходимия брой народни представители да внесе такъв проект, то можем заедно да работим по текстовете и това да бъде едно общо дело”, каза шефът на ПГ на ГЕРБ.

“Конституционната комисия трябва да заработи. Усилията на всички в няколко поредни парламента бяха в тази посока. Неслучайно по наша инициатива тя беше съставена в рамките на 47-то Народно събрание”, посочи Атанасова и съжали, че тогава комисията е била безрезултатна. “Надявам се да сме осъзнали не само отговорността, но и тайминга. Това беше и смисълът да дадем много повече време на 49-то НС, като дадем подкрепа за правителство, за да има парламентът време да направи промени в Конституцията. Истински се надявам, че осъзнаваме, че тук говорим за огромно мнозинство, което да подкрепи промените в Конституцията.”, подчерта депутатката.

“Очевидно е, че в тези разговори не участваме. Те се водят между ДБ-ПП и ДПС. Ние и вчера заявихме, че всяка парламента група може да номинира, когото пожелае. И винаги сме отстоявали тази позиция. Такъв казуси имахме и преди, в 47-то НС. Тогава бяхме категорични, че всяка ПГ взима собствени решения и никоя друга не може да се намесва в тях пряко или непряко”, каза тя по повод включването на Делян Пеевски в конституционната комисия и намеците от ПП-ДБ той да се оттегли от нея.

Атанасова коментира и исканията за промени в конституцията, които ДПС вече са представяли. Още тогава проектът им е коментиран по същество и ГЕРБ са уточнили какво биха подкрепили и какво – не. “Моля, да не влизаме сега в детайли, защото всяко прекомерно коментиране на такива теми може да направи после коментирането по същество невъзможно”, призова обаче шефката на ПГ на ГЕРБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране