05.12.2023 | 15:08
ГЕРБ обяви бойкот на парламента
Бившите управляващи ще влизат в пленарна зала само за промените в конституцията

Здравеопазването предизвика нов разрив в управлението. ГЕРБ напуска заседанията на парламента и ще участва само в тези, които засягат измененията на Конституцията. Това обяви Десислава Атанасова на извънреден брифинг, предизвикан от новината за уволнението на шефа на “Пирогов” Валентин Димитров. Димитров се оказа освободен преди седмица, въпреки че между ГЕРБ и премиерът Николай Денков е имало договорка да не бъде махан без категорични доказателства срещу него.

Бойкотът на ГЕРБ поставя под съмнение приемането на бюджета и данъчните закони. Няма да подкрепим нито един законопроект на МС, докато няма ясен механизъм за взимане на решения, заяви Атанасова. “И на лидерска среща през миналата седмица, на която и аз присъствах, имаше ясна договорка между Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев, че не ни трябват нови трусове”, обясни тя и добави: “някой умишлено търси провокации”. “Очакваме да преразгледат отношението си към мнозинството, и ако считат, че това е коректно отношение, може да продължат”, каза още Атанасова. Според нея, случилото се показва, че “премиерът очевидно на взима решенията, явно някой друг.

Първият сигнал за поредния проблем между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ дойде от заседанието на бюджетната комисия, която трябваше да гледа три ключови за бюджета данъчни закона. Заседанието бе изненадващо отменено, след като депутатите на ГЕРБ и ДПС не влязоха и така провалиха кворума. Малко по-рано няколко сайта съобщиха, че шефът на “Пирогов” е уволнен и на негово място е назначен временно Константин Димов, лицево-челюстен хирург в университетската болница “Света Анна”. МЗ потвърди новината 4 часа по-късно и след като ГЕРБ обяви бойкот на парламента.

Миналата седмица здравният министър Христо Хинков обяви, че одит уличава ръководството на спешния институт във финансови нарушения. На въпрос ще смени ли директора, Хинков каза във вторник, че предстои да води разговори с Валентин Димитров. Сега се разбира, че по това време шефът на “Пирогов” вече е бил махнат – договорът с Димов е от 27 ноември, понеделник, показва проверка на “Сега” в Търговския регистър.

По повод смяната на директора на “Пирогов” председателят на здравната комисия Костадин Ангелов заяви днес, че „Пирогов” е на печалба, а основата в смяната на директора е случаят със съветника на военния министър Мустафа Емин. Няма скандал с конкурсите в болницата, заяви Ангелов.

Атанасова посочи и други причини за бойкота – националният бюджет не бил одобряван от никого. “Без доверие не може да се продължи, всеки трябва да преосмисли действията и думите си”, призова Атанасова. Депутатът Делян Добрев коментира разногласията по темата “Лукойл”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране