08.05.2017 | 20:09
ГЕРБ пак ще прокарва мажоритарните избори
Само партията на Веселин Марешки е готова да даде подкрепа

Законопроект за промяна на избирателната система и въвеждане на изцяло мажоритарен вот ще бъде внесен от ГЕРБ тази седмица. Новината беше съобщена от зам.-председателя на партията Цветан Цветанов. Искането за мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура получи подкрепата на мнозинството гласували в националния референдум от 2016 г., иницииран от Слави Трифонов.

Първият опит на ГЕРБ да наложи гласуването за личности, а не за партии претърпя провал в предходното Народно събрание. Причината беше, че законопроектът беше внесен преди разпускането на парламента, а всички останали политически сили бяха против.

Цветанов не спомена нищо за другия въпрос, подкрепен на допитването – намаляването на държавната субсидия за партиите до 1 лев на глас. Именно това остави Трифонов неудовлетворен. “Нещо по тоя въпрос г-н Цветанов каза ли? Значи ние ще пробваме да направим нещо за мажоритарния избор, но субсидията ще си стои 11 лв. Това е изключителна наглост и несправедливост”, коментира шоуменът, който няколко дни протестираше пред парламента. От предаването му смятат, че ходът с изборния законопроект е с цел да ги накара да спрат протеста.

Проблемът на управляващите е, че коалиционните партньори от “Обединени патриоти” не одобряват референдума, а в управленската програма няма клауза за него. “Никой да не си позволява да насажда на мен и на останалите 4 милиона, които не са гласували, че след като 2 милиона и нещо са гласували, ние сме длъжни да послушаме техния глас”, категорично заяви вицепремиерът и съпредседател на патриотите Валери Симеонов миналата седмица.

Единственият политик, който е декларирал подкрепа за мажоритарния вот, е лидерът на “Воля” Веселин Марешки. Още преди изборите той заяви, че волята на избирателите, гласували на националния референдум, трябва да бъде уважена. От БСП са за смесена мажоритарно-пропорционална система. “Ще си внесем свой законопроект”, каза наскоро лидерът Корнелия Нинова. Позицията на ДПС остава неясна, но в миналия парламент партията отхвърли изборната реформа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране