30.08.2016 | 16:34
ГЕРБ ще отлага кандидат-президента си до последно
Фандъкова за президентската номинация: Нямам врeме за евентуалности. Нека да работим стъпка по стъпка

ГЕРБ ще обяви кандидатите си за президент и вицепрезидент на 2 октомври, почти едновременно със старта на кампанията за изборите, насрочени на 6 ноември. Това е решила във вторник Изпълнителната комисия на партията, като е взел предвид предложение на Националния предизборен щаб на ГЕРБ, ръководен от Цветан Цветанов.

Така най-голямата политическа сила ще се регистрира за участие в изборите, без да е обявила публично кандидата си, тъй като срокът за това изтича “не по-късно от 45 дни преди изборния ден” според Изборния кодекс и хронограмата за предстоящите избори на Централната избирателна комисия (ЦИК). Срокът за внасяне на кандидатурите е “не по-късно от 32 дни преди изборния ден”, което означава, че ГЕРБ ще сторят това три дни преди изтичане на срока.

Цветанов заяви в понеделник, че забавянето не се дължи на това, че ГЕРБ няма решение кого да издигне за кандидат-президент, а защото “искахме през всичките тези месеци правителството, местната власт, парламентът да работят спокойно”.

“Смятам, че жена пò приляга да бъде кандидат за президент”, каза още Цветанов без да посочва имена, но едновременно с това описвайки кандидата като човек с “ясна политическа подкрепа, която е получавал(…) от българските избиратели във всеки един избор, в който е участвал досега”. На тези характеристики отговарят столичният кмет Йорданка Фандъкова и председателят на парламента Цецка Цачева.

Във вторник и двете за пореден път отрекоха да им са предлагани президентски номинации.

 С отлагането на кандидатурите си за последния възможен момент ГЕРБ си дава възможност за маневри, които не изключват възможността и за други кандидатури, включително на премиера Бойко Борисов.

До момента се обсъждат и различни варианти за вицепрезидент, ако президентската номинация на ГЕРБ отиде при Фандъкова. Едната е на евродепутата Андрей Ковачев, другата е на адмирал Пламен Манушев, народен представител от ГЕРБ и бивш командващ Военноморските сили, както и на ген. Съби Събев, ако се стигне до съвместна двойка с Реформаторския блок. Събев е предложен като кандидат-президент на РБ от БЗНС на военния министър Николай Ненчев, който открито призова ГЕРБ и РБ да участват заедно на изборите.

Генералските номинации за вицепрезидент ще са контрапункт на издигнатия за президент на БСП ген. Румен Радев, бивш командир на Военновъздушните сили.

Йорданка Фандъкова коментира във вторник, че има достатъчно работа като кмет на столицата.

“Аз благодаря на всички, които сега ме номинират всеки ден, аз също имам свои номинации, те не са по-малко качествени, вероятно го правят, защото оценяват работата ми, но за да си свърша работата наистина имам нужда от спокойствие и от това да проконтролираме финала на всички тези обекти за тази година. Нямам врeме за евентуалности. Нека да работим стъпка по стъпка”, заяви столичният кмет в дух на държавническа отговорност.

Председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че тя не е кандидатът на ГЕРБ за президентския пост.

“Имам амбиции, имам намерения и цели, които гоня като председател на Народното събрание. Не се притеснявайте, ще продължа да ги спазвам. Няма опасност да бъда кандидат за друг пост”, каза Цачева пред БНР.

ГЕРБ има достатъчно силни кандидатури, увери тя и припомни, че кандидат-президентската двойка на ГЕРБ ще бъде оповестена в края на септември – началото на октомври.

“Движим се в сроковете, разписани от Изборния кодекс”, каза тя в отговор на въпрос защо партията забавя толкова своите номинации.

Целесъобразно е през последната седмица преди президентските избори да няма пленарни заседания, за да не се използват за предизборна агитация и да не се създава неравнопоставеност с непарламентарно представените партии, каза още Цецка Цачева.

Думите й звучат демагогски, като се има предвид, че партията й очевидно разчита на служебна победа на изборите, издигайки кандидатите си в последния момент. За представянето и резултата им се разчита изцяло на партийната машина, умело направлявана от Цветанов. Така например предизборният щаб на ГЕРБ одобри още на 17 август слоган, визия на плакатите и на всички агитационни материали за президентските избори, както и маршрут на предизборната кампания на бъдещата кандидатска двойка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране