28.02.2019 | 12:27
ГЕРБ убедиха и Патриотите да отхвърлят ветото на президента
Рязка смяна в позицията си демонстрира днес лидерът на "Атака" Волен Сидеров

Управляващата коалиция няма да се съобрази с ветото на президента върху промените в Изборния кодекс. След среща днес между парламентарните групи на ГЕРБ и “Обединени патриоти” мнозинството обяви стратегията си официално – отхвърляне на ветото и след това гласуване на предложените вече промени на промените, с които се връщат старите прагове за преференциите.

Въпреки че преди няколко дни от “Атака” и ВМРО обявиха, че ще подкрепят ветото, днес Цветан Цветанов е убедил коалиционните партньори да гласуват против.

Припомняме, че именно заради тази реакцията на ГЕРБ от БСП обявиха, че нямат намерение да се върнат в пленарна зала при обсъждането на ветото.

Рязка смяна в позицията си демонстрира днес лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Преди два дни той отправи призив ветото да бъде подкрепено. Днес обаче обяви, че най-вероятно държавният глава е бил подведен в оценката си за промените в изборните правила. Това, че ще отхвърлим ветото, не е проява на конфронтация, господин Радев е имал благородни намирания, но юридическият му екип вероятно го е подвел. Тъй като няма как да се поправят мотивите, ние ще отхвърлим ветото, в това няма драма, коментира Сидеров пред журналисти в НС.

Мотивът на управляващите да отхвърлят ветото е, че то не засяга само обезсмислянето на преференциите. Радев върна за ново обсъждане и ограничаването на машинното гласуване. Наложено беше вето и на текстовете, според които не всички, а само част от решенията на ЦИК могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС).

Върнати бяха и поправките, предвиждащи при отменено от ВАС решение на ЦИК, на общинските или на районните комисии, те да вземат ново решение, но не с мнозинство от две трети, а с обикновено мнозинство на половината плюс един от членовете си.

Лидерът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов също обясни как мотивите на президента и на юридическия му екип не са правно издържани. Не било вярно, че се ограничава съдебното обжалване на актове на изборните комисии, както и че властта си осигурява мнозинства като намалява нужния кворум за взимане на решения.
След като отхвърлят ветото, управляващите ще променят Изборния кодекс и ще върнат текстовете за преференциите във вида им преди ГЕРБ и ДПС да го обезсмислят с високи прагове. Преди седмица от най-голямата партия направиха завой по темата, след като обезсмислянето на преференциите предизвика критики и премиерът Бойко Борисов нареди да бъдат върнати старите правила.

Проектът на ГЕРБ за промени в ИК засяга единствено преференциите и предвижда да се върне досегашният 5-процентен праг за преференции на евроизбори, а за парламентарни -7%. От НФСБ обаче имат други планове. Партията на бившия вицепремиер Валери Симеонов не се е отказала от вдигането на прага за преференциите. Депутатът от НФСБ Христиан Митев обяви, че може да се поиска нов регламент за преференциите. “Възможно е да предложим различни прагове за пренареждане на листата на различни видове избори. Това ще стане с предложения между двете четения на новия законопроект за ремонт на кодекса”, каза депутатът от НФСБ Христиан Митев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране