22.08.2016 | 0:01
Хиляди агенти на Ердоган заплашват турци в Германия
Турското разузнаване е поискало помощ от Берлин срещу духовника Гюлен

Националната разузнавателна служба на Турция (МИТ) има хиляди свои агенти в Германия, които заплашват живеещите на германска земя турци, несъгласни с режима на президента Реджеп Ердоган, заяви германският депутат от Зелените Ханс-Кристиан Щрьобеле пред в. “Велт ам зонтаг”.

Става дума за “невероятна тайна активност” на МИТ, каза той. “Германското контраразузнаване, външното разузнаване БНД и полицията трябва спешно да проверят своето сътрудничество с турската страна”, призова Щрьобеле. По негови данни именно заради това след края на лятната ваканция парламентарната комисия на Бундестага (парламента) за външната политика ще се занимава с този въпрос през септември. Това се подкрепя и от шефа на комисията Клеменс Бинингер, който представлява управляващия Християндемократичен съюз и също иска да се провери сътрудничеството в сферата на разузнаването с Анкара. “Велт ам зонтаг” цитира анонимен политик по сигурността, който твърди, че МИТ има в Германия над 6000 свои агенти. “Тук отдавна вече не става въпрос за събиране на разузнавателни данни, а за репресии срещу противници на режима в Анкара”, заяви експертът по разузнаването Ерих Шмид-Еенбоом. “Дори бившите източногермански тайни служби ЩАЗИ не разполагаха навремето с такъв капацитет и агентурна мрежа в Западна Германия”, допълни той.

МИТ е отправила молба към БНД за помощ в борбата срещу духовния лидер Фетхуллах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ, но има хиляди последователи в Германия. Това показват секретни документи, които са на разположение на сп. “Шпигел”. По данни на организацията някои привърженици на Гюлен са избягали зад граница и турското разузнаване е поискало от германските си колеги да предадат тези, които се намират на територията им. След неуспешния опит за държавен преврат Анкара е отправила към Берлин искания за екстрадицията на трима души и 40 молби за издирване на заподозрени за участие в пуча.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране