10.05.2017 | 0:01
Инспекторатът на ВСС проверява ЦУМ-гейт
Законът за съдебната власт не допуска да се оповестяват повече подробности извън наличието на образувано производство

Засиленият обществен интерес накара Инспекторатът към ВСС да започне производство на станалата публично известна среща на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев в ЦУМ.

Административното производство е по параграф за “почтеност и конфликт на интереси и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и проверки, свързани с нарушаване независимостта на съдиите, прокурорите и следователите”.

От инспектората подчертават, че Законът за съдебната власт не допуска да се оповестяват повече подробности извън наличието на образувано производство. Самоличността на подалия сигнала не трябва да се разкрива и не трябва да се разгласяват факти и данни, станали известни във връзка с разглеждането му, тъй като е служебна тайна, допълват от институцията.

Добавя се, че инспекторатът може се самосезира и по публикации в средствата за масово осведомяване, ако те съдържат имената на лицето, срещу което се подава сигналът, заеманата от него длъжност и конкретни данни за нарушението, за което се твърди. Трябва да има информация и за място, период на извършване на нарушението, описание на деянието и други обстоятелства, при които е било извършено. За целта публикацията трябва да се позовава на документи или други източници, които съдържат информация, подкрепяща изложеното, в това число посочване на данни на лица, които биха могли да потвърдят съобщените данни или да предоставят допълнителна информация. Наличието на образувано производство по сигнал не налага образуването на проверка по самосезиране, подчертават от Инспектората на ВСС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране