03.02.2018 | 0:07
Истанбулската конвенция разцепи БСП и патриотите
Красимир Каракачанов говори "глупотевини", заяви съратникът му Валери Симеонов

Дебатът около Истанбулската конвенция премина в свободни политически интерпретации, които формираха фракции в левицата и “Обединени патриоти”. Вицепремиерът Валери Симеонов нарече “глупотевини” желанието на колегата си Красимир Каракачанов (ВМРО) да има референдум за “еднополовите бракове”. От Партията на европейските социалисти (ПЕС) пък изпратиха справка, според която от ръководството на БСП, заедно с Корнелия Нинова, са подкрепили без възражения конвенцията по време на пленарно заседание в Лисабон в края на ноември миналата година. А от Брюксел президентът Румен Радев приветства отлагането на ратификацията на Истанбулската конвенция от парламента и призова да няма и референдум по темата.

Разнопосочното говорене сред патриотичните формации започна, след като в четвъртък вечер от ВМРО настояха да има всенародно допитване за “гей браковете”, вдъхновени от предложението за референдум на БСП “за” и “против” Истанбулската конвенция. “Тук няма никакво единодушие, ВМРО малко истерясват, за да събират още малко медийни дивиденти. Нито е обсъждано от “Обединени патриоти”, нито ще се съглася да издухаме още 40 млн. лева заради някакви глупотевини”, коментира пред Bulgaria ON AIR вицепремиерът Валери Симеонов. Той предположи, че колегата му Красимир Каракачанов, който бил три дни на посещение в Израел, още не се е бил аклиматизирал и са го “хванали” още като е кацнал, затова е казал това. Малко по-късно лидерът на ВМРО отвърна: “Валери Симеонов е десет години по-голям от мен, държи да му викам батко. Този път съм пропуснал да се консултирам с него, но смятам, че съм прав”.

В същото време лидерът на БСП Корнелия Нинова оправда липсата на възражения по Истанбулската конвенция от края на миналата година на заседанието на Съвета на ПЕС в Лисабон с думите, че не е била в залата по време на гласуването на документа. “Тук съм благодарна на екипа на Сергей Станишев (лидер на ПЕС), който по това време ни беше организирал двустранни срещи с лидерите на други делегации. Ние дори физически не сме били в зала”, обясни Нинова. Конвенцията е приета от фракцията на европейските социалисти на 1 декември 2017 г., като делегати с право на глас от БСП са председателят Корнелия Нинова и зам.-председателите Деница Златева и Кирил Добрев. Днес те са против документа. На сайта на БСП е публикуван текст как жените социалистки от София и Смолян са поискали бърза ратификация на Истанбулската конвенция на 25 ноември.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране