26.05.2019 | 0:01
Как ще гласуваме на 26 май
Преференциите имат нови номера

Гласуването на 26 май е формално задължително, с обща бюлетина за всички кандидати и с възможност да се отбелязват преференции. В някои секции избирателите ще могат да избират дали да използват традиционните урни или машини.

Гласува се по постоянен адрес, освен ако изрично гласоподавателят не е поискал в определен срок от общината да пусне бюлетина по настоящ адрес. Секциите отварят в 7 ч. сутринта в неделя и ще работят до 20 ч., освен ако пред вратите няма чакащи хора. Тогава работното време може да се удължи с един час.

Бюлетината е обща – с имената на партиите, коалициите и независимите кандидати. Те са подредени по номера в квадратчета отляво – с жребий. Най-отдолу има и квадратче – не подкрепям никого. Ако го посочите, вотът ви няма да промени нищо, но ще сте спазили закона да гласувате. Ако все пак решите да не участвате в изборите, въпреки че е задължително, санкции за това няма.

Нови правила при преференциите

Вдясно има номера в кръгчета – от 101 до 117. Те съответстват на подредбата на съответната листа и са само 17, защото България излъчва само 17 евродепутати. Това означава, че след като сте задраскали с X или V квадратчето с номера на партията или коалицията, която харесвате, можете да посочите и предпочитанието си за конкретен кандидат, като отбележите в кръгчето цифрата, съответстваща на мястото му в листата. Ако искате да запазите подредбата на партията, можете да отбележите номер 101 – на водача, тъй като бюлетините с немаркирани преференции не се отчитат автоматично за него. Можете, разбира се, да гласувате най-общо за партия или коалиция, като не използвате кръгчето. Ако използвате само кръгчето, но не и квадратчето, бюлетината ще е невалидна.

С преференция кандидат може да заеме по-предни позиции, ако събере поне 5% от всичките гласове, подадени за съответната листа. През 2014 г. например за целта бяха нужни малко над 20 000 гласа при БСП, а при ГЕРБ – почти 35 000. Най-лесно беше при десните, които тогава се явиха като Реформаторски блок, а имаше и други участници от тази политическа ниша, които разпиляваха допълнително гласове – едва малко над 7000 гласа трябваха, за да се измести водачът. Тогава при социалистите ефектът се усили допълнително заради феномена 15/15 – съвпадение на номера на партията с номера на кандидата Момчил Неков в листата, вследствие на което той измести Сергей Станишев от първото място. За да се избегнат подобни случайности, сега числата на преференциите са от 101 нагоре.

От основните участници само “Демократична България” и БСП насърчават използването на преференции. В листата на ГЕРБ на шесто място е представител на СДС – на ръба на избираемата зона, и Бойко Борисов обяви “ние няма да си правим номерца с преференции”. ДПС са против гласуването с преференции още от самото му въвеждане преди години, като преди няколко месеца опитаха да го обезсмислят с промяна в закона, но след президентското вето тя бе отменена.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране