09.05.2017 | 0:01
Казармата щяла да е “от 8 до 17 часа”
Армията била въоръжена, но не и военизирана

Военно обучение и казарма, която да е “по-скоро на принципа на работния ден – от 8 до 17 часа”, обмислят да въведат “Обединените патриоти”. Това стана ясно от медийната изява на депутата от ОП Александър Сиди. Той добави, че съпартийците му ще опитат да въведат военно обучение в училищата от догодина. “Няма да воюваме с никой, армията е за отбрана. Идеята не е да върнем старата казарма, а нещо от сорта от 8 до 17 часа. Разбира се, ще има наряди през нощта”, каза депутатът. Според него втората стъпка е доброволна наборна военна служба. Третата е възстановяването на задължителната наборна военна служба, допълни Сиди.

Военното обучение в училище ще бъде въведено през 2018 г., съобщи в поредица радиоинтервюта през почивните дни вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му по този начин младежите ще получат знания как да реагират при военни или терористични действия, природни бедствия и как да оказват първа помощ. Той смята за грешка премахването на наборната военна служба, която приключи през 2008 г. Каракачанов обясни, че нейното възстановяване не означава отказ от професионалната армия. В управленската програма на ОП е записано въвеждане на доброволна военна служба, а не наборна.

“Не смятам, че армията ни не е въоръжена. Доколко е модернизирана, това е друг въпрос. Но какво от това, ако армията ни бъде модернизирана с най-съвременно въоръжение и техника, а няма кой да го използва. Заплатите в Българската армия не са коригирани от 2009 г., а статусът на военнослужещите е паднал почти два пъти, това демотивира хората”, коментира вчера началникът на Военната академия “Г. С. Раковски” Груди Ангелов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране