15.08.2020 | 11:37
Кирилов е готов с текста на Конституцията!
Новата опорка на ГЕРБ: Промените в основния закон мислени от години

Идеите за промени в Конституцията се обсъждали в редиците на ГЕРБ и в правителството от доста време, дори от години. Тази теза прокараха сутринта ключови министри от кабинета, гостуващи в сутрешните блокове на телевизии и радиа.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза пред БиТиВи, че темата била обсъждана още преди 5 години, но чак сега идеите се появили. Защото сега „очевидно има нужда“, каза още той. Дончев обясни, че той участвал в няколко разговора и отрече предложението на Борисов от вчера да е някаква импровизация от последните няколко седмими.

По думите му ГЕРБ нямат интерес да се бавят процедурите за свиване на ВНС и стремежът им ще бъде това да стане към ноември. Изрази надежда следващите парламентарни избори да са “по-рано от март” догодина.

Ние нямаме нужда да печелим време. От чисто партийна гледна точка, оставането ни в Министерския съвет е вреда. За нас е най-изгодно да има избори веднага, заяви Дончев, който не веднъж е лансирал тезата, че правителството е направило много грешки и че трябва да послуша хората. Той дори обяви вариант, в който кабинетът подава оставка в края на септември. На следващия ден обаче, след коалиционен съвет, от ВМРО и НФСБ категорично обявиха, че правителството остава и че версията на Дончев дори не била обсъждана.

Направените сега предложения той определи като “резултат от добрия ни слух” и посочи, че в ГЕРБ не са обсъждали идеите на коалиционните партньори за промени в Конституцията.

Подобни неща казва в интервю за „24 часа“ правосъдният министър Данаил Кирилов. Той твърди, че ГЕРБ вече имат готов текст на Конституцията. В него били включени всички предложения, представени от Бойко Борисов вчера. Работата по изготвянето на този проект е започнала още през 2014 година и в нея сме участвали всички юристи от ГЕРБ, горд е Кирилов.

Премиерът ми се обади преди да направи обръщението вчера. Обсъждали сме го месец и половина дали е добре да се направи, каза пък пред Нова тв външният министър Екатерина Захариева. Тя бе правосъден министър във втория кабинет на Бойко Борисов. По думите ѝ съдебната система трябвало да отговаря на очакванията на хората, а за да се направи това имало нужда от свикване на Велико народно събрание.

Винаги сме показвали, че имаме смелост да го направим. Не бягаме от тази отговорност, не бягаме от избори и служебен кабинет. Винаги се водим от това да бъдем обединена нация, бе тезата на Захариева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране