12.05.2015 | 15:12
Кордовска отказала да даде събрано в КТБ дарение за лечение на дете
Квесторите са разрешили изплащането да депозит на Фонда за гарантиране на влоговете
Квесторите на КТБ незаконно разрешили изплащане на депозит на Държавния фонд за гарантиране на влоговете на 26 юни 2014 г. Същевременно те отказали да разрешат минимални плащания за няколко болни деца. В резултат на това две от децата пропуснали планираните си операции, а на третото дете била отказана възможността за плащане на суми от 100 до 500 лв. месечно от дарителска сметка, открита в КТБ и захранена с дарения за животоспасяващата му терапия.

На 26 юни 2014 г. квесторите на КТБ са разрешили извършването на превод от над 30 млн.лв., възстановявайки вложените на депозит средства на Държавния фонд за гарантиране на влоговете, въпреки че с поставянето на КТБ под спецален надзор БНБ забрани всички банкови операции, свързани с плащания към вложители/кредитори. Това се казва в сигнал на неправителствената организация “Ние, гражданите”, подписан от нейните съпредседатели д-р Вера Ахундова и Даниел Божилов. Сигналът е адресиран до главния прокурор Сотир Цацаров, Десислава Атанасова, председател на Временната парламентарна комисия на Народното събрание за КТБ, Сметната палата и Европейската комисия.

 Публикуваме пълния текст на сигнала:

 Уважаеми Дами и Господа,

Обединените в инициативата KTB_alive граждани, станали впоследствие членове на НПО „Ние,гражданите” , неколкократно искаха да получат отговор на въпроса защо на 26.06.2014 г. квесторите на КТБ са разрешили извършването на превод от над 30 млн.лв. , възстановявайки вложените на депозит средства на Държавния фонд за гарантиране на влоговете. 

По този въпрос на два пъти – през юли 2014 г. и през февруари 2015 г. сме изпратили сигнал до главния прокурор на Репбублика България, който остана без отговор и по който не бяха предприети никакво досъдебно производство или  следствени действия.

За същия проблем сме сезирали Омбудсмана на България и сме изпратили копия на документите, с които към този момент разполагахме, на повечето парламентарно представени политически партии и на Европейската комисия. Във връзка с новопостъпили при нас документи обръщаме още веднъж вниманието ви върху следните обстоятелства:

С поставянето на КТБ в режим на специален надзор БНБ забрани всички банкови операции, свързани с плащания към вложители/кредитори;

ДФГВ е кредитор  от същия ред, както и всички депозанти – кредитори на банката, и не се ползва с по-големи права и привилегии. Нещо повече, фондът не може да получи при отнемане на лиценза на банката минимално гарантираната по закон сума, така, както това се отнася до всички други небанкови финансови институции – инвестиционни, пенсионни, застрахователни фондове.

Шокиращото в случая, е че, квесторите, очевидно са били напълно наясно, че разрешаването на подобен превод  протироречи на решението на УС на БНБ от 20.06.2014 г. за налагането на специален надзор на КТБ при възможно най-ограничителните условия, а именно: – спира за 3 месеца изпълнението на всички задължения на КТБ АД, и, ограничава дейността на банката , като й забранява да извършва всички дейности съгласно лиценза за извършване на банкова дейност. Поради тези причини те са поискали с писмо от 23.06.2014 г. инструкции от БНБ как да постъпят. С писмо с изх. №79276 на БНБ от 25.06.2014 г., подуправителят на БНБ и директор на Управление Банково, въз основа на решение на Управителния съвет на БНБ от 25.06.2014 г. на основание на чл.116, ал.2,т.2 във връзка с чл.115 и чл.16, т.17 от Закона за Българската народна банка, разрешава „ПО ИЗКЛЮЧЕНИЕ” на квесторите на КТБ да преведат сума в размер на 30 109 201,10 лв., постъпила от МФ по сметката на КТБ в БНБ с произход пащане на държавни ценни книжа. 

За по-голяма яснота ще добавим, че става въпрос за чл.115и 116 от Закона за кредитните институции, които гласят:: чл.115 – ”За да се оздрави банка, при която е налице опасност от неплатежоспособност, БНБ може да постави тази банка под специален надзор” , и, чл. 116 и неговите ал.2, т.2: „В случаите по чл.115 БНБ поставя банката под специален надзор; БНБ  може за определен срок да спре изцяло или частично  изпълнението на всички или на някои от задълженията й”. Т.е. за да удовлетвори интересите на банковото лоби и дискриминирайки останалите вложители в банката, БНБ нарушава условията на въведения от нея особен надзор, като променя  еднократно решението си за формата и обхвата му пет дни след въвеждането му.

Циничността на това „изключение” е особено неприемлива, като се имат предвид отказите на квесторите да разрешат минимални плащания, които се отнасят за няколко болни деца. Две от тях пропуснаха планираните си операции. На третото бе отказана възможността за плащане на суми от 100 до 500 лв. месечно от дарителска сметка, откритаи захранена с дарения в полза на жинотоспасяващата му терапия. 

Такова дискриминационно и нехуманно отношение /вж приложения отговор на БНБ, подписан от директора на дирекция „Банков надзор”  Н.Кордовска/ не е било допуснато нито един път от квесторите на над десетте банки, чийто лиценз за банкова дейност бе отнет през 1996-1997 г. , които са разрешанали не по изключение покриването на неотложни медицински разходи за поддържането на живота на болни деца.

Отделен е въпросът, че „законовите” основания за решението на БНБ не произтичат от Закона за Българската народна банка – посочените членове са от Закона за кредитните институции, но те не създават правните основания за „изключения”. Твърде неприемлево звучи и обвързването на този разрешен по изключение превод с продажбата на държавни ценни книжа, тъй като фондът не е бюджетна организация с пряко финансиране от бюджета и няма задължения да гарантира вложенията си с ДЦК.

В контекста на направените от нас изводи и с оглед широкия обществен интерес към всички незаконни действия на държавни институции и техните представители в КТБ, призоваваме отговорните институции и лица да се сезират от нашия сигнал и да не допуснат поредното свързано с казуса КТБ  /казусите КТБ/ надскачане на законите в България в ущърб на хилядите потърпевши и ограбени вложители.

За случая с болното дете, за чието лечение квесторите отказали плащания от дарителската сметка в КТБ, майки информират обществеността чрез отворено писмо до медиите. В него те изказват “искреното си възмущение във връзка с проявено нехуманно, некомпетентно, противозаконно и фрапиращо цинично отношение на БНБ към един от най-безпомощните членове на нашето общество – болното дете”.

Поводът е отговорът от Централната банка до една майка, която се обърнала към нея за помощ и съдействие за детето си, страдащо от тежка степен на церебрална парализа. Майката отправила молба до БНБ и квесторите на КТБ АД, в която описала случая с болното си дете (със степен на увреждане 89%), и посочила, че за неговото лечение и нужните изследвания е открита дарителска сметка в КТБ, проведени са множество кампании за набиране на средства, включително и сред служители на МВР. За покриване на месечните разходи за детето са необходими средства от 156 до 527 лв. и за лекарства около 100 лв. Майката отправила молба за бързо отблокиране на дарителската сметка, за да могат средствата да се използват за ежедневното поддържане на детето и за планирано през август изследване в Германия.

Отговорът на БНБ е подписан от Нели Кордовска, подуправител, ръководещ управление “Банков надзор”, и Тихомир Тимнев, директор на дирекция “Правно обслужване и административна дейност”. Централната банка, в лицето на двамата си служители, отказала да удовлетвори молбата на майката, като аргументира тази позиция със собственото си решение от 20 юни 2014 г. за налагане на специален надзор на БНБ над КТБ и извършеното ограничаване на банковата дейност, “включително чрез спиране изплащането на нейните задължения”.

“В случая обаче не става въпрос за задължения на КТБ АД и разходване на банкови средства, а за плащане от дарителската сметка на болното дете. Освен това в отговора си до майката БНБ ползва откровена лъжа (…) За да отклони молбата за ползване на набраните средства за лечение на детето с церебрална парализа, БНБ твърди, че “…предвид наложеното цялостно ограничение на дейността на КТБ АД не е налице правен механизъм за осигуряване ползването на събраните по тази сметка средства към настоящия момент. (…) Циничното в случая е, че БНБ вече е давала разрешение за изключения по въведени от нея забрани даже за по-крайни случаи – за превод от сметки на самата КТБ АД. Не считаме, че банковите чиновници са с толкова къса памет, че да не помнят, че на 25.06.2014 г. БНБ с решение на Управителния си съвет разрешава на квесторите на КТБ АД да преведат по сметка на Фонда за гарантиране на влоговете сума от 30 109 201,10 лева”, се изтъква в отвореното писмо.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране