28.03.2015 | 9:26
КТБ трябваше да бъде одържавена
Идеята на Бойко Борисов прокуратурата да може да разваля сделки била "малко на ръба"

Най-добре щеше да бъде ако КТБ беше одържавена още през юни миналата година”. Това каза пред Нова ТВ Илиян Василев, експерт и дипломат. Той изтъкна, че държавата е била изключително пасивна по време на аферата. Според Василев ако банката е била одържавена “всички заинтересовани лица, които чакаха парче от баницата щяха да бъда поставени на мястото им”. Олигарси са искали да се сдобият с активи на банката след тяхното обезценяване, но в крайна сметка Цветан Василев е намерил някакъв ресурс и “изигра тази драма с Луврие”, посочи Василев. Пиер Луврие е шеф на компанията LIC 33, която преди дни закупи за 1 евро БТК, “Дунарит” и още няколко стратегически компании.

Според Василев това е “прозрачна схема”.

Бившият директор на бюрото за финансово разузнаване доц. Николай Иванов смята, че има доста несъвършенства в законодателството. Според него трябва да се даде възможност на фонда за гарантиране на влоговете да участва в контрола на надзорните органи над банките. “Често контролът се насочва към тези банки, които спазват правилата на играта. Фаворитите остават отстрани”, смята доц. Иванов. Възможно е да се докаже дали Цветан Василев е купил продадените за 1 евро фирми през свързани лица, посочи бившият финансов разузнавач. Той изтъкна, че трябва да се проучи дали наистина зад Луврие стоят руски олигарси, за които има наложени санкции от ЕС.

И според Василев, и според Иванов идеята на премиера Бойко Борисов прокуратурата да може да разваля сделки, е “малко на ръба”. Иванов припомни, че когато не става дума за приватизационни сделки държавата не е субект. “Тази прокуратура изигра роля в случая с КТБ, може пак да стане бухалка”, смята Василев. Според него ДАНС и Комисията за защита на конкуренцията за институциите, са отговорни в тези случаи, но те не работят достатъчно добре.

Василев коментира, че на синдиците, влезли вчера в КТБ, трябва да се даде доверие, защото те имат възможност да оспорят прихващанията. “Целият проблем не е, че един или друг олигарх нещо е злодействал. Ключова роля в това изигра бездействието или умишленото действие на прокуратура, БНБ и ДАНС. Участваха и медии, които са финансирани от КТБ.  Да влезе горския, т.е държавата и да постави всички на мястото им”, обобщи Василев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране