27.02.2018 | 14:29
„Лидове новини“: “Уникредит”, ПИБ и ББР имат участие в сделката за ЧЕЗ
Едната банка щяла да отпусне на Гинка 180 млн. евро, а другата - с 80 млн. евро
“Уникредит Булбанк”, Първа инвестиционна банка (Fibank) и Българската банка за развитие имат участие в сделката по закупуването на активите на ЧЕЗ в България, твърди чешкото издание “Лидове новини”, цитирано от БНР.

Две от българските банки са обещали отпускане на кредит на дружеството “Инерком – България”, което бе избрано да закупи активите на ЧЕЗ – България, съобщава чешкото издание “Лидове новини”. Една от тях обещава да финансира фирмата на Гинка Върбакова, създадена специално за сделката с чешкия енергиен гигант ЧЕЗ, със 180 млн. евро, а другата – с 80 млн. евро.

В публикацията се уточнява още, че другата българска банка ще поеме ангажимент за рефинансиране на съществуващи вече заеми на дружеството от Европейската банка за възстановяване и развитие. От БНР са потърсили коментар и от трите банки, споменати в разследването на чешкото издание. От “Уникредит” са заявили, че не коментират търговски взаимоотношения – без нито да потвърдят, нито да отрекат дали изобщо са работили по сделката с ЧЕЗ. Българската банка за развитие още в неделя излезе с официална позиция, че няма отношение към сделката нито като финансираща институция, нито като гарант. Тази позиция бе препотвърдена и днес. От Първа инвестиционна банка все още се чака информация.

Вчера в подробен материал за сделката с българската компания, “Лидове новини” съобщи, че “Инерком – България” е предложила комбинирано финансиране от три източника, като в това число собствени активи, банкови гаранции и офшорни компании. Тогава в предаването ни “Преди всички” Веселин Вачков от “Лидове новини” уточни, че голяма част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци “Парадайз пейпърс”. По-късно от “Инерком – България” отхвърлиха тази информация.

1 коментар

  1. яснооо каза:

    Уникредит действително не е българска банка, а италианска. И по-точно това е анката на италианската мафия. Значи това са началниците на Б.Б. Така че Гинка ще получи ЧЕЗ, а държавата няма да се намеси, защото иначе …Нали се сещате? И нкакво правителство няма да пада. Бойко да не е луд? После какво ще прави?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране