15.06.2015 | 12:31
Македония е взела звездата на флага си от наш амулет
Осемлъчката открита за пръв път върху находка в Аполония

Уникален рядък амулет с форма на бича глава е бил разкрит при разкопки в Созопол в неделя, разкри шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. Т.нар. букрании са много особен вид амулети от античния гръцки свят в края на V в. пр. Хр. Въпросната находка от Аполония Понтика е тъкмо от това време. Сензацията обаче е друга -че върху челото на бика има соларен символ във формата на осемлъчева звезда, станала известна като герб и знаме на днешната република Македония.

Твърди се, че тя е била символ на древната македонска държава, създадена е от Филип ІІ Македонски във втората половина на ІV век. Такъв знак имало в гроба му в с. Вергина, Северна Гърция. Тази звезда бе лепната върху герба и знамето на днешно Скопие. В интерес на истината звездата от Вергина бе с повече лъча, но под натиска на Атина Скопие ги ограничи до осем лъча. Тогава скопски зевзеци с българско самосъзнание призоваха Япония да протестира, тъй като държавния флаг на Македония стана копие на знамето на японския императорски флот. Но Япония не протестира и досега кой знае защо не го прави.

Сега обаче може да протестира Созопол, който е наследника на Аполония Понтика, защото нейната звезда е с един век по-стара от тази на Филип Македонски и очевидно е открадната от него при пребиваването му в морското селище. Историята разказва, че Филип Македонски имал много добри връзки с нашата Аполония и градът му посредничел в преговорите със скитския цар Атей. Сега община Созопол може да осъди Македония за „неправомерно ползване” на древен паметник. Така много фирми, ползващи ритони на Панагюрското съкровище бяха осъдени да платят на музеите солидни суми.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране