10.03.2022 | 14:13
МВР подгони кмета на Кърджали
Полицията разследва чиновници заради договор за 215 хил. лв.

МВР е започнало проверка заради съмнения за неизгодна сделка, сключена от кмета на Кърджали Хасан Азис. Става дума за договор за поддържане на зелените площи в града – паркове, градини и междублокови пространства. Тя е на стойност 215 хил. лв. и половината от сумата вече е била платена.

Договорът е сключен с фирма, в която работи общински съветник, съобщи МВР. В същото време кметството има общинско предприятие със сходна дейност и назначен персонал. Според полицията в частната фирма са назначени само двама общи работници. Общинският съветник пък е на длъжност „организатор по труда“.

Според МВР по този начин „умишлено се дава възможност на юридическото лице да получи значителни финансови средства„.

Договорът е сключен с димитровградската фирма „Иновия“ ЕООД през миналото лято. Той включва поддръжката на четири големи парка, на няколко квартални междублокови пространства и детски площадки. До момента по него са платени малко над 100 хил. лв.

Назначеният на работа е съветникът Алтънай Мустафа Халил от квотата на ДПС. Пред Mediapool той каза, че наистина работи в „Иновия“, но обясни, че няма проблем, защото нито е управител, нито изпълнява някаква ръководна длъжност. Каза, че е обикновен работник.

Общинският съветник няма ли право да работи„, попита той.

Халил каза още, че не е вярно, че фирмата няма работници. Обясни, че хора не се наемат през зимата, защото няма работа. Когато започне косенето и почистването на зелени площи, персоналът се увеличава. Той допълни, че „Иновия“ има поне четирима шофьори.

От съобщението на МВР се разбира, че има съмнения и за протоколите, които фирмата е представяла, за да ѝ бъде платено за извършената дейност. Те също са обект на друга проверка. Съмнението е за документ с невярно съдържание.

До момента от община Кърджали няма коментар.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране