22.03.2024 | 14:05
МВР потвърди: Бивш шеф на ГДБОП е контактувал с Нотариуса
В момента Любомир Янев работи в СДВР, но не е част от екипа, разследващ убийството, твърдят още от ведомството

Бившият ръководител на Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) в МВР Любомир Янев в миналото е “осъществявал контакт” с убития в края на януари Мартин Божанов – Нотариуса. Това потвърди официално пресцентърът на МВР с уточнението, че няма данни Янев да е бил обект на вътрешна проверка по този повод, пише “Свободна Европа” и разказва, че “това става на фона на неофициалната информация, че бившият шеф на антимафиотите е поддържал близки приятелски отношения с Нотариуса”.

Обстоятелство, което той не е отрекъл пред разследващите предполагаемата престъпна група на Божанов и което беше потвърдено публично от бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

В момента Янев работи в отдел “Противодействие на криминалната престъпност” на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), който разследва убийството на Нотариуса. По този повод от МВР подчертават, че криминалистът “не е част от екипа, който е сформиран да разследва убийството”.

Любомир Янев е информирал ръководството на СДВР, че назад във времето е осъществявал контакт с Мартин Божанов във връзка с подавани негови жалби. Няма данни Янев да е бил обект на вътрешна проверка”, гласи отговорът на пресцентъра на вътрешното министерство

Именно докато Янев ръководеше ГДБОП там е направен необичаен външен конкурс за наемане на разследващ полицай, по който впоследствие е назначена вдовицата на Нотариуса – Гергана Божанова. Тя и в момента е служител на службата, но е в отпуск по майчинство. Божанова печели конкурса в ГДБОП по времето на вътрешния министър Христо Терзийски, който сега е депутат от ГЕРБ. Тя обаче е назначена от Рашков, след като той стана служебен вътрешен министър през май 2021 г..

От МВР добавят в отговора си, че в момента тече “комплексна проверка” на дирекция “Вътрешна сигурност”, чиято основна цел е “установяване на постъпили данни за контакти на други служители на МВР с Мартин Божанов”. Пресцентърът обаче не споделя подробности за нейния ход.

Друг съществен въпрос, по който вътрешното министерство засега не споделя конкретна информация дори с парламента, е дали Нотариуса приживе е бил секретен сътрудник на полицията. Такива непотвърдени данни са достигнали до неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ), която разкри схема за влияние на Божанов в закритите вече специализирани съд и прокуратура още през 2021 г.

Депутати вече изпратиха официално запитване по темата до МВР, но министерство отговори, че информацията по този въпрос е класифицирана и затова не може да бъде обявена. Градската прокурорка на София Илиана Кирилова също каза, че полицията не е споделила с държавното обвинение дали Божанов ѝ е сътрудничил.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране