09.11.2015 | 11:57
МВР закрива куриерите си… Но пък им дава право да бият
Полицаите въвеждат ценоразпис за охрана на Министерския съвет и Народното събрание

Как ще изглежда новото предприятие Център за предоставяне на услуги (ЦПУ), което ще отлее служители по Закона за МВР и ще ги направи държавни чиновници. Това е един от най-важните въпроси, на които дава отговор публикуваният проект за промени в ЗМВР.

ЦПУ ще се ръководи по Търговския закон. Централата ще е в София, а териториалните му поделения ще се определят от министъра на вътрешните работи. Както вече е анонсирала министърката Румяна Бъчварова, новото предприятие:

– поема всички дейности по издаването на лични документи, т.е. по издаването на лични карти, паспорти и т.н.

– поема всички дейности по изработване на защитени документи, печати и щемпели;

– поема всички дейности свързани с производство и монтаж на табели с регистрационни номера на превозни средства, т.е. функциите на КАТ.

поема всички дейности по проектиране, разработване, поддържане и развиване на програмни продукти, необходими за предоставяне на административни услуги от МВР, както и на автоматизирани информационни системи.

На практика цялата администрация на сегашните “Документи за самоличност” и КАТ (униформените от “Пътен контрол” си остават – б.р.) се влива в него.

ЦПУ ще се финансира от държавните такси, които се плащат за услугите му, от приходи от собствена дейност, от лихви по депозити и от дарения. Ще се управлява от Управителен съвет от трима души, назначени от министъра на вътрешните работи.

Интересна подробност е, че въпреки че ще работи по Търговския закон, за държавното предприятие не може да се открива процедура по несъстоятелност.

Новите куриери извън МВР

Като основен акцент в законопроекта е определено закриването на Дирекция “Специална куриерска служба” и преминаването й към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Там отиват и служителите от МВР, които я изпълняват и материалната база, която сега принадлежи на куриерската служба.

Предвидено е и допълнение в  Закона за защита на класифицираната информация, че тези, които приемат, пренасят и доставят материали, съдържащи класифицирана информация, имат право да използват физическа сила и помощни средства при опит за нерегламентиран достъп. Техните коли също ще са със специален режим на движение.

Нищо безплатно

МВР вече няма да охранява безплатно някои обекти. За охрана ще си плащат БНТ, БНР, президентството, Народното събрание, Министерския съвет и др. За тях се минава на тарифи по чл. 92, ал. 1 от ЗМВР, т.е. – както са мачовете. За установяване изпълнението на служебните задължения от държавните служители могат да се провеждат тестове в рамките на осъществявания административен контрол, специално се подчертава в проектозакона.

Остава и един малък бонус за тези, които ще преминат на обикновено трудово-правно взаимоотношение:

Държавните служители от системата на МВР могат да бъдат назначени за полицаи или пожарникари без конкурс. Достатъчно е само да отговарят на изискванията за съответната длъжност. Чиновниците ще минават и през тестове, за да се покаже колко добре вършат работата си.

Министърът на вътрешните работи може да делегира на главния секретар на МВР да назначава служители на висши ръководни длъжности. За главния секретар на МВР вече няма да важи изискването за заемане на поста да има не по-малко от 10 години професионален стаж в в службите за сигурност или в службите за обществен ред, 5 от които на ръководна длъжност. Стажът се заменя с думата “опит”.

Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) ще се занимава не само с трафика на хора, а и с каналджиите на мигранти – с “превеждане през границата на страната на отделни лица или групи от хора, както и подпомагане на чужденци да пребивават или да преминават в страната”. Как ще протичат обученията в академията на МВР, ще се определя от съвместна инструкция на министрите на вътрешните работи и на отбраната.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране