09.09.2016 | 0:07
Над 47 млн. лв. дава кабинетът за президентските избори
Средствата се осигуряват от централния бюджет за 2016 г.

47,080 млн. лв. разходи по подготовката и произвеждането на 6 ноември 2016 г. на изборите за президент и вицепрезидент на републиката одобри кабинетът на вчерашното си заседание.

Парите са и за национален референдум с въпроси: “Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?”; “Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?” и “Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?”

Средствата се осигуряват от централния бюджет за 2016 г. През 2015 г. за местните избори и референдума правителството даде 51 млн. лв. Първоначално институциите, отговорни за организирането на вота, бяха поискали 69 млн. лв., но финансовият министър бе успял да свие сметката с 18 млн. лв.

През 2011 г., когато се гласуваше за кметове и за президент, изборите излязоха 39 млн. лв. при първоначално обявени 26 млн. лв. Любопитно е, че през 1999 г. за местни избори са дадени 9 млн. лв.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране