01.09.2016 | 22:17
Не сме сами: Борисов се възприема като ключов международен фактор
Премиерът се похвали, че лично променил отношението на Германия и Австрия към Турция, а предложенията му стават позиции на цяла Европа

Българският премиер Бойко Борисов е ключов международен фактор, който променя отношението на Германия и Австрия спрямо Турция. Предложенията му стават решения на целия ЕС, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск дава мило и драго да помогне на България. Всичко това се опита да втълпи самият Борисов в интервю за Би Ти Ви, представяйки своеобразен доклад за трескавите си международни изяви напоследък.

Интервюто бе изпъстрено с типичните за премиера цветисти изрази и самохвалство. Основен акцент бяха срещата му с президента Ердоган и “посредническата роля”, която имал между Турция и ЕС. Той хем се подразни, че бил наричан куриер и говорител на Ердоган, хем се похвали, че променил позициите на ключови държави по турския въпрос. “Аз бих се радвал, ако бяхте направили анализ какво каза австрийският канцлер веднага след срещата с мен, какво каза немският канцлер – смениха позициите си тези държави: че трябва да продължи да се работи с Турция. Хубаво или лошо, това споразумение (за бежанците – бел. авт. ) засега спасява Европа”. Според него цялата световна дипломация трябва да се впрегне, за да не се стигне до колапс на южната ни съседка с “исторически последици”. В момента всяка нощ по границата имало стотици “диверсанти”. Борисов илюстрира твърдостта си към турската страна с разговор с бившия си турски колега Ахмет Давутоглу. “Когато е имало опит за натиск, това е излизало публично: “Не си го позволявай, защото ще ти изгоня посланика дори”, казал нашият премиер, а турския министър-председател примирено обявил: “Добре, ефенди, няма”.

Борисов каза, че не одобрява политиката на Ердоган, но пък като съседи трябвало да пазим топли отношения с Турция. “Ако не се вложи висша дипломация от целия ЕС, последиците за България ще са исторически”, предвиди премиерът. От думите му се разбра, че страната ни е не за цялостно отпадане на визите за Турция, а за облекчен режим спрямо някои категории граждани. Възможният вариант за облекчение, който да удовлетвори Анкара, бил еквивалент на т.нар. служебни паспорти от времето на социализма за турските държавни служители и работещите в някои компании.

Канцлерите на Австрия и Германия пък си сменили позицията, след като самият Борисов им говорил малко по-твърдо. “Дразни ме изразът “България не е сама”, практически действия искам”, рекъл им той. Доста впечатлен от Борисов останал и Доналд Туск, който един час го изслушвал как да помогне на България. В резултат на усърдието си нашият премиер очаква на срещата на Европейски съвет в Братислава на 16 септември помощта за опазване на границата ни да бъде увеличена в пъти спрямо досега дадените 108 млн. лв.

——–Бисер след бисер

По повод определенията, че е посредничил между ЕС и Турция:

“Това някой идиот може да го каже, защото нито Джо Байдън е пощенски гълъб, нито е адвокат.”

В изблик на размишления за ключовата си собствена роля в международното положение:

“Опонентите ги дразни, че тези хора в Европа, Америка, в света си говорят с мен на малко име, а позициите, които отстоявам, стават решения на цяла Европа. Затварянето на Балканския път беше мое предложение, борил съм се за него.”

За драмите в БСП с президентския вот и Стефан Данаилов:

“Милият – и Стефан Данаилов го гледах – толкова го обичам като човек, толкова като артист ми е мил. И като гледам те как го експлоатират – той едвам ходи, влачат го. Помним, Станишев го води на трамвай да го вози. Вчера едвам седна на стола, само и само нещо да им придаде.”

Защо кандидат-президентът на ГЕРБ ще бъде обявен чак на 2 октомври:

“На 2 октомври ще е минал ретроградният Меркурий. Има го и това, между другото, малко на шега, но… Катя Захариева най ме тормози с това – идва ретрограден Меркурий.”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране