08.05.2017 | 20:10
Недосегаемите в съдебната система да са спокойни с Цецка – „мамата на нацията“
За леля Цецка всеки неудобен въпрос е фалшива новина. Пародийната юристка ще прислужва на главния прокурор на ДПС Сотир Цацаров
Светлана Георгиева

“Забавлявам се с информираните, които създават неверни новини” – това е любимият отговор на новопроизведената в министър Цецка Цачева всеки път когато й бъде зададен неудобен въпрос. Така отговаряше, когато преди президентските избори (които изгуби съкрушително) я питаха защо юридическата й диплома няма фабричен номер, била ли е член на БКП и партиен секретар, учила ли е в рабфак, защо е имало сигнали от община Плевен за дисциплинарно производство в адвокатурата срещу нея, как се е развила шеметната кариера на съпруга й, довела го до хранилката на властта РВД, и още неприятни въпроси.

Така отговори и сега пред Нова телевизия на въпроса как се е стигнало до номинацията й за правосъден министър. И както обикновено не каза нищо по същество. След като беше избутана от плевенската листа назад с преференции и не влезе в парламента, Цачева очевидно е била голяма грижа на премиера – къде да й намери място, за да не е редови депутат, какъвто щеше да стане след избора на Ивайло Московски за транспортен министър.

Хубаво място се намери – Цачева пасва като дялан камък в Министерството на правосъдието, благодарение на което ще ръководи Висшия съдебен съвет. А там, по всичко личи, ще се лее кръв. В петък председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов обяви в ефира, че очаква мафията да се разправи физически с него. Във всяка друга държава това ще предизвика огромен скандал, разследвания и оставки, но тук никой не се трогна от изявлението. Полицията и прокуратурата – най-малко. Какво им пука, че най-висшият съдия в държавата се чувства застрашен? На самата министърка това не й се видяло сериозно.

Цачева, която обича да парадира с опита си и уменията си, обяви, че ще посъветва двата лагера в съдебния съвет – за и против недосегаемостта на главния прокурор и закриляните от него политици – да водят диалог. Много амбициозна заявка, като се има предвид, че прокурорът е минал в монологичен режим, а кохортата му държи език на каруцари, без да се смущава от високия си сан. Но Цачева едва ли ще се смути от това – тя даже се изненадала приятно, че голяма част от “структурната реформа” в прокуратурата е извършена (каквото и да означава това). Даже дала съвет на Сотир Цацаров да се хвали публично с успехите. Колко мило – няма по-добра илюстрация на взаимоотношенията им, безпристрастността и разделението на властите.

“С промените, които направихме в конституцията и Наказателния кодекс, няма недосегаеми магистрати”, твърди новата министърка и едва ли си вярва. Защото се видя, че няма кой да провери главния прокурор дали е оказвал натиск върху издателя на “Сега”, например, нито дали му е поръчвано да “опрасква” съдии. Няма и кой да разследва подслушаните банкянски разговори, от които лъсна кой го е избрал.

Цачева си позволи да прави намеци пред bTV, че избирателите очевидно са отхвърлили идеите за дълбоки промени в съдебната система на бившия правосъден министър Христо Иванов, защото не го избрали. Доста нетактично, при положение че самата тя не влезе в парламента – верните на ГЕРБ не я пожелаха нито в президентството, нито в парламента. Нейните идеи обаче очевидно няма да останат “мечти”, както тези на Иванов, защото маман никога няма да влезе в люта битка като Иванов с главния прокурор. По-скоро ще се скрие зад широкия му гръб, докато управляващите имитират реформа.

Зад купищата клишета, които е в състояние да произвежда безспир, се разбра, че управляващата трети мандат партия (неизкарала предните два) ще продължи да сервилничи на недосегаемите във властта и дума не може да става за каквато и да била промяна. Впрочем Цачева още миналото лято се похвали на китайците, че имаме реформирана съдебна система, а сега се опитва да отрича. Тия да ги разправя на китайците. Данъкоплатците в България всекидневно теглят от “реформата”, защото всички публични ресурси се източват най-нагло, докато прокуратурата и контролните органи се правят на слънчасали.

Новата министърка твърди, че председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния “администрационен” съд (така го нарече) и главният прокурор подлежат на отчет пред Народното събрание. Подлежат, ама друг път – нито те имат желание, нито някой може да им задава въпроси.

Иначе Цачева е веща по въпросите на корупцията – законите били чудни, проблемът бил как се изпълнява законът, има ли контрол. И намеква, че няма. Интересно на кого го намеква – до оня ден в продължение на два мандата тя беше третата по ранг в държавата след президента и премиера. Не чухме да се е загрижила, че контролните органи не работят. Напротив – приемственост и “Продължаваме напред!” са мантрите на министърката.

Отвратителното е, че абсолютно опосканата промяна в конституцията, която раздели механично Висшия съдебен съвет на две, но не успя да отдели зърното от плявата в него, сега се ползва като коз от управляващите – оня ден премиерът даже разпозна у нас румънския модел. Нахалството очевидно ще продължава да расте, като се имат предвид първоначалните заявки в третия мандат. И докато се разцъкват поредните порции, ще ни навират в лицето “реформите” си, които със сигурност ще бъдат съобразени с конюнктурата.

Иначе Цачева блести от скромност. Информира непожелалите да я изберат, че им е направила 3 км асфалтиран път (!) и че плевенчани приемали това за “най-голямото постижение”. И ако не знаете – разни институции, културни центрове в Плевен и лечебни заведения са оцелели благодарение на нея. Затова нуждаещите се могат да тръгват вече към правосъдното министерство, за да просят подаяния.

И апропо министърката не била ходила в ЦУМ отдавна – да вземе някой кавалер да я покани, а тя да си носи и държавния печат, ако се наложи нещо. А най-добре целият Министерски съвет да “напазарува” под строй.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране