11.03.2022 | 12:43
Нощна паника в Хърватия! Дрон или ракета от Украйна падна в Загреб
Взривил се е украински разузнавателен дрон Ту-141 "Стриж", който поради повреда се е оказал в Загреб

На 10 март към 23 часа местно време ( около полунощ българско време) в загребския район Ярун се е разбил летателен апарат, вероятно дрон, съобщава хърватският портал “Индекс”.

Граждани са чули мощна експлозия, която е повредила паркирани автомобили и е оставила кратер с дълбочина над един метър, ширина 5 метра и дължина 2-3 метра. Мястото е отцепено от полиция и не се допускат граждани. Хърватските власти са предупредили хората да не споделят снимки в социалните мрежи.

В района на експлозията са намерени части от машината, както и два парашута, но се предполага, че те са били част от оборудването на летателния апарат, а не предназначени за спускане на хора. По частите на дрона се виждат букви на кирилица, както и червена петолъчка.

Военен експерт предполага, че става дума за разузнавателен дрон съветско производство Ту-141, като засега не е ясно как безпилотният летателен апарат е попаднал над Хърватия. Предполага се, че е долетял от Украйна.

Все още няма официална информация каква е машината, която се разби късно снощи в квартал Ярун в Загреб. Телевизия N1, позовавайки се на неофициална информация, обяви, че става дума за дрон съветско производство, най-вероятно собственост на руската или украинската армия, който е използван за разузнаване. Обяснението, което се дава тук, е, че или е свършил горивото, или е загубил навигация, или се е повредил.

Засега от хърватското министерство на отбраната нито потвърждават, нито отричат ​​инцидента, а министърът на отбраната Марио Банозич накратко заяви, че “МО води следствени действия”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране