31.10.2023 | 9:51
Нови конспирации срещу „хартиената коалиция“ и за огромния брой на невалидните бюлетини
Удивително е това, че ВАС не намира дежурен в събота и в неделя да гледа делото за машините, коментира Асен Григоров

Нови конспиративни теории срещу „хартиената коалиция“ и за огромния брой на невалидните бюлетини на изборите за местна власт разви в студиото на „Тази сутрин“ бТВ журналистът Асен Григоров. Той влезе в лют спор с експертът по изборни системи проф. Михаил Константинов, който пък изтъкна, че Върховният административен съд излезе с решение, което не трябва да коментираме, а да изпълняваме.

„В него са казани ясно две неща – че изборите на 29 октомври са произведени правилно, тъй като не е налице удостоверяване на машините съгласно закона и че това не важи за балотажа на 5 октомври. Удостоверени са от заместник-министъра, а не от министъра. Министърът трябва да донесе документа и на балотажа ще гласуваме с машини и с хартия“, добави математикът.

„Заместник-министър е удостоверявал машините и на предишни избори. Затова е малко странно решението, защото ЦИК не можа да се аргументира добре. Наложи се да се променя аргументацията, за да влезе в логиката на активното мероприятие. Оказа се, че забавянето на удостоверението е било, заради това, че въпросният заместник-министър е бил задържан за четири часа в ДАНС да дава показания, което не му е позволило да завърши процеса по идентификация“, каза пък Григоров.

„Синхронът беше удивителен. Използват се две фигури с отрицателен рейтинг – г-н Тошко и г-н Делян Пеевски, които вдигат един страшен скандал. В основата на това стои ДАНС и заместник-председател“, добави той.

„Създават някакъв странен документ, в който пише накрая, че се създават съмнения за предпоставки за възможна злоупотреба. Не става въпрос за предпоставки, не за злоупотреба, а съмнения. Това взривява всички. Председателката на ЦИК започва след това да говори по ТВ студията, че било изключително притеснително това. Удивително е това, че ВАС не намира дежурен в събота и в неделя да гледа делото“, подчерта журналистът.

„Няма как тази поредица от събития да се окаже случайна и в края на краищата не се гласува с машини на първия тур. Скритият замисъл е в това, че тогава се избират общинските съвети“, поясни той.

Има общини с 25% невалидни бюлетини, прекъсна го водещата Мария Цънцарова.

Това бе срамна случка, добави Григоров.

„Имаме една глупава постъпка на заместник-министъра, която породи скандала. Тя предизвика ли лавина от нещастия? Предизвика ги“, каза пък Константинов.

„Този разговор трябва да го прекратим, ако искаме да сме коректни. Имаме политическа ситуация и опасна международна обстановка. Ние трябва да действаме адекватно“, добави той.

Професорът отбелязва, че не е важно какво виждате и кое е вярно, а какво ви казва той, коментира опонентът му в студиото.

Машините трябва да бъдат изхвърлени, както стана в други страни, коментира математикът.

Сега няма машини, но има ли 25% невалидни бюлетини, каза пък Григоров.

„ЦИК не направи абсолютно никаква кампания нито за повишаването на избирателната активност, нито за начина на гласуване, а машините направо бяха все едно не съществуват. Комисията трябва да носи политическа отговорност за това, което се случи в неделя. Тя не може да се разпусне между двата тура, но трябва да стане независим орган – арбитър, който да управлява безпристрастно изборния процес“, добави той.

Българинът не може да гласува с преференции, обясни проф. Константинов, след като опита на опонента му да представи забраната на машините като мероприятие с цел да се манипулира резултата от изборите, като се обявят много от бюлетините за недействителни.

Ако изборите нямаха значение, нямаше да махнат машините, каза вчера ръководителят на катедра „Политология“ в Софийския университет проф. Светослав Малинов, според когото също не е случайно участието на служби за подкрепа на „хартиената коалиция“.

1 коментар

  1. ИвКо каза:

    Мнението на хората които не знаят да си попълнят правилно бюлетината е вредно за управлението на държавата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране