04.06.2016 | 9:55
Обрат по делото срещу акушерката, пребила дете-колегите й не я разпознават на видеото
Адвокатът на медиците ни в Либия защитава Емилия Ковачева

Медици от “Софиямед” заявиха пред Софийския градски съд, че не разпознават колежката си Емилия Ковачева на записа, на който се вижда побоя над 4-дневната Никол.Акушерката е обвинена в опит за умишлено убийство, извършен с особена жестокост и по особено мъчителен начин.

На 17 срещу 18 април м.г. през нощта Емилия Ковачева преби с юмруци и шише и души 4-дневната Никол, защото плачела повече от другите новородени в отделението и я изнервяла. Боят бе записан от видеокамерите в неонатологията на “Софиямед”.

Днес в съдебната зала обаче разпитаните като свидетели по делото медици от болинцата заявиха, че не разпознават Ковачева на записа.  Разпитът на друг от свидетелите в залата пък се размина с неговите писмени показания, приложени към делото.

“Свидетелят заяви, че не е казвал това, което му се приписва”, каза адвокат Владимир Шейтанов, който временно пое защитата на Емилия Ковачева. Според адвоката е възможно да има дописване на протокол от досъдебното производство.

„Нашите симпатии са на страна на родителите. Въпросът е да се уточни кой и кога е извършил това нещо, за да се потърси отговорност от конкретния извършител, а не от набедени лица. Аз не мисля, че е Ковачева към момента на базата на доказателствата, които бяха изнесени в това заседание. “, коментира Шейтанов.  Той обаче призна, че не е изгледал зловещия запис от камерите, на който се вижда побоят над новородената Никол.

Прокурорът по делото Николай Христов коментира, че за обвинението няма съмнение, че на кадрите от охранителните камери в болницата е заснета именно акушерката Ковачева.

“Засега няма никакво съмнение по отношение на авторството и деянието, поне за мен. Това, което се вижда и по експертизи е Емилия Ковачева, да. Това е един от основните мотиви ние да насочим разследването си спрямо нея и да внесеме обвинителен акт точно срещу това лице. Няма никакво разколебаване, а това каква е позицията на защитата, няма да коментирам. Със сигурност, това, което сме внесли като обвинителен акт ще го поддържаме до края на делото”, заяви Христов, цитиран от БНР.

Съдът разпита и родителите на бебето, които разказаха за преживения ужас. “Сега Никол е добре”, каза майка ѝ Станислава Димитрова пред съда. Развива се нормално и я чакат да проходи. При всяко мрънкане обаче, родителите се притесняват и се чудят дали всичко е наред.

Майката и бащата на момиченцето се разплакаха и се наложи съдът няколко пъти да прекъсва заседанието, предаде БНТ. Майката обясни, че преди побоя детето е било здраво и лакомо, готвели изписване. Вечерта обаче ѝ казали, че Никол има температура и е сложена в кувьоз, после и преливали кръв заради нисък хемоглобин. Бебето обаче се влошило. В “Токуда” установили фрактура на черепа, мозъчен оток и кръвоизлив.  “Нищо няма да ви кажа”, пък бяха единствените думи пред журналистите на акушерката Емилия Ковачева. Делото продължава през юли.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране